Ga naar de inhoud

Fenixlofts: iets van het oude én het nieuwe Katendrecht

Het ontwerp van de Fenixlofts wekte argwaan: te groot en te duur voor de buurt. Nu het gebouw haar voltooiing nadert, gaat Vers Beton met de architect Robert Winkel langs om te zien of dit vooroordeel terecht was.


103-Fenix-juli-©Ossip

beeld: Ossip van Duivenbode

Elegant, dat is het eerste woord dat me te binnen schiet bij het zien van de Fenixlofts. Er leek een kolossaal appartementenblok te gaan verrijzen, daar bij de entree van Katendrecht. Maar nu het gebouw haar voltooiing nadert, zweven de woningen subtiel bovenop de betonnen sokkel. Zou het aan het gulle gebruik van glas liggen?

Op de Rijnhavenbrug ontmoet ik Robert Winkel van Mei architecten, bekend van de McDonalds aan de Coolsingel en de Schiecentrale. Hij maakt net foto’s van zijn eigen ontwerp. “Kijk, als je hier staat zie je precies hoe de naden op de hoek één lijn vormen. Het is een beetje nerdy, ik weet het.” De Fenixlofts zijn nog niet helemaal af als ik Winkel spreek, op een vrijdagmiddag in september. De eerste bewoners zijn net ingetrokken maar de bouwvakkers lopen nog af en aan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam