Ga naar de inhoud

Jumbo naar de Zwart Janstraat is zinloze besteding van gemeenschapsgeld

In het Oude Noorden verkocht de gemeente met verlies twee gemeenschapspanden aan een ontwikkelaar die er tien woningen en een Jumbo gaat bouwen. Bewoner Mieke Zagt betoogt dat dit de leegstand niet tegen zal gaan, maar juist versterkt. 

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

De Pijnackerbuurt en de Zwart Janstraat in het Oude Noorden behoren tot de mooiste buurten van Rotterdam. Kleinschaligheid en diversiteit bepalen de charme. Langzaam verandert het Oude Noorden van een arme Vogelaarswijk naar een hippe draagkrachtige buurt. Er zijn talloze kleine ondernemers met een divers aanbod. Sommigen zijn er al jaren, anderen verdwijnen na korte tijd om plaats te maken voor nieuwe winkeliers.

De winkelstraat dient als ontmoetingsplek en trekt mensen uit de hele stad aan om er boodschappen te doen of te flaneren en op vrijdagavond zitten de kappers en de nagelsalons vol. Tegelijkertijd zie ik er winkelpanden leegstaan, soms voor korte tijd, soms voor langere tijd.

In 2018 startte de Rotterdamse gemeente een pilot om winkels te veranderen in woonruimten, vanwege de toenemende leegstand en de grote vraag naar betaalbare woningen. De gemeente voert een actief beleid tegen leegstand om de stad leefbaar te houden en presenteert zich binnen dit beleid als netwerkpartner om gebouwen die leeg staan een nieuwe functie te geven. Zo legt zij uit hoe de bestemming gewijzigd kan worden van een winkelbestemming naar een woonbestemming.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik ben het hier volkomen mee eens, ik woon om de hoek bij de vermeende Jumbo. Misschien ten overvloede, maar om de absurditeit van het idee dat er te weinig supermarkten in de buurt zijn te benadrukken, hier snel even een lijstje; (alles op loopafstand van mijn woning)
  – Albert hein 2x (eudokia, benthuizerstr)
  – Coop (zwartjan)
  – Aldi (eudokia)
  – ilham supermarkt (eudokia)
  – sahan supermarkt (bergweg)
  – dirk vd broek (bergweg)
  – lidl (bergweg)

  plus alle kleinere zaken; kruideniers, slagerijen, vishandels, toko’s…

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam