Ga naar de inhoud

Mark Hoogstad-beurs voor journalistieke verdieping — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In liefdevolle herinnering aan de persoon en journalist Mark Hoogstad wordt de Mark Hoogstad beurs in het leven geroepen. Jaarlijks moet er een aanzienlijk bedrag beschikbaar komen voor een journalist die hiermee de tijd en ruimte krijgt om een diepgravend verhaal te maken over een Rotterdams onderwerp. Het initiatiefnemend comité is op zoek naar aanvullende financiering.

mark hoogstad door vincent mentzel
beeld: Vincent Mentzel

Steeds vaker waande ik mij een vakkenvuller die een pistool tegen het voorhoofd gedrukt krijgt: een berichtje hier, een ankeilertje daar, een stoppertje zus, een stukje zo. En dat alles in een ziedend tempo.”

Dit schreef journalist Mark Hoogstad in een vlammend opiniestuk over de staat van de hedendaagse journalistiek in het journalistenvakblad Villamedia in mei 2018. Journalistiek was voor Hoogstad niet van persconferentie naar debat rennen. Het draaide om contacten opbouwen, vertrouwen winnen, luisteren, doorvragen, bronnen tegen elkaar uitspelen en uiteindelijk het hele verhaal met een messcherpe pen opschrijven: slow journalism. Aan dat eigen verhaal kwam hij in dienst van de krant echter steeds minder toe. De ‘gekmakende ratrace’, ontstaan door de stijgende omloopsnelheid van het nieuws en de hongerigheid naar clicks, maakte hem volgens eigen zeggen een slechtere journalist.

Mark Hoogstad werkte voor NRC Handelsblad, AD Rotterdams Dagblad, Trouw en voor Vers Beton. Hij schreef het boek Rotterdam, stad van twee snelheden, over de transitie van Rotterdam en turbulente tijden op het stadhuis van de stad, waarvoor hij de Rotterdamse Persprijs heeft ontvangen. Ook in de sportjournalistiek heeft Mark zijn sporen verdiend. Zo schreef hij ook het boek De Macht van Water, over de opkomst van het Nederlandse zwemmen.

Op 27 november 2018 overleed hij op 48 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Na zijn overlijden is er in Rotterdam een initiatief ontstaan van mensen die hem goed gekend hebben als (collega) journalist én als persoon om iets te doen met zijn ‘geestelijk nalatenschap’. Zij hebben zich verenigd in het comité ‘Grondhouding’. Hieruit is het idee geboren om een Mark Hoogstad-beurs in het leven te roepen die de journalistieke erfenis van Hoogstad eert, én een waardevolle impuls levert aan het lokale journalistieke landschap van Rotterdam.

Floor Hoogstad reageert: “Namens de hele familie kan ik zeggen dat we het een super mooi initiatief vinden. Zo houden we mijn vader en zijn werk in leven. Ik denk dat hij heel trots zou zijn geweest dat er in zijn naam een journalist wordt aangespoord om even uit de ratrace te stappen en de tijd te nemen om iets moois te maken. Ik weet zeker dat hij er direct over getwitterd zou hebben.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures