Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
mark hoogstad door vincent mentzel
Beeld door: beeld: Vincent Mentzel

Steeds vaker waande ik mij een vakkenvuller die een pistool tegen het voorhoofd gedrukt krijgt: een berichtje hier, een ankeilertje daar, een stoppertje zus, een stukje zo. En dat alles in een ziedend tempo.”

Dit schreef journalist Mark Hoogstad in een vlammend opiniestuk over de staat van de hedendaagse journalistiek in het journalistenvakblad Villamedia in mei 2018. Journalistiek was voor Hoogstad niet van persconferentie naar debat rennen. Het draaide om contacten opbouwen, vertrouwen winnen, luisteren, doorvragen, bronnen tegen elkaar uitspelen en uiteindelijk het hele verhaal met een messcherpe pen opschrijven: slow journalism. Aan dat eigen verhaal kwam hij in dienst van de krant echter steeds minder toe. De ‘gekmakende ratrace’, ontstaan door de stijgende omloopsnelheid van het nieuws en de hongerigheid naar clicks, maakte hem volgens eigen zeggen een slechtere journalist.

Mark Hoogstad werkte voor NRC Handelsblad, AD Rotterdams Dagblad, Trouw en voor Vers Beton. Hij schreef het boek Rotterdam, stad van twee snelheden, over de transitie van Rotterdam en turbulente tijden op het stadhuis van de stad, waarvoor hij de Rotterdamse Persprijs heeft ontvangen. Ook in de sportjournalistiek heeft Mark zijn sporen verdiend. Zo schreef hij ook het boek De Macht van Water, over de opkomst van het Nederlandse zwemmen.

Op 27 november 2018 overleed hij op 48 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Na zijn overlijden is er in Rotterdam een initiatief ontstaan van mensen die hem goed gekend hebben als (collega) journalist én als persoon om iets te doen met zijn ‘geestelijk nalatenschap’. Zij hebben zich verenigd in het comité ‘Grondhouding’. Hieruit is het idee geboren om een Mark Hoogstad-beurs in het leven te roepen die de journalistieke erfenis van Hoogstad eert, én een waardevolle impuls levert aan het lokale journalistieke landschap van Rotterdam.

Floor Hoogstad reageert: “Namens de hele familie kan ik zeggen dat we het een super mooi initiatief vinden. Zo houden we mijn vader en zijn werk in leven. Ik denk dat hij heel trots zou zijn geweest dat er in zijn naam een journalist wordt aangespoord om even uit de ratrace te stappen en de tijd te nemen om iets moois te maken. Ik weet zeker dat hij er direct over getwitterd zou hebben.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina