Ga naar de inhoud

Minicollege: Jaagt Rotterdam armen de stad uit? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In maart verhoogde wethouder Bas Kurvers de grens van een ‘betaalbare koopwoning voor lagere inkomens’: van 140.000 naar 220.000 euro. Voor dit minicollege vroeg Vers Beton aan criminoloog en socioloog Gwen van Eijk: jaagt Rotterdam op deze manier armen de stad uit? Bekijk hieronder de video, of lees het college terug.

beeld: www.youtube.com

U heeft vast het nieuws meegekregen over de Tweebosbuurt op Zuid. Woningcorporatie Vestia wil daar 535 sociale huurwoningen slopen. Er worden 374 nieuwe woningen gebouwd, vooral duurdere woningen en maar 130 sociale huurwoningen – ongeveer een kwart van wat er nu staat. Dat betekent dat de meeste mensen dus niet terug kunnen naar hun buurt.

Het AD interviewde mensen in de buurt. Sommige mensen wonen er lang, zoals Henk die in 1980 naar de buurt verhuisde en er zijn vrouw Lies ontmoette. Anderen wonen er kort, er zitten oudere mensen tussen en gezinnen met jonge kinderen. Voor de meesten geldt dat een gedwongen verhuizing enorme impact heeft. Zij zijn gehecht aan hun buurt, hebben daar hun sociale netwerken. Soms komt daarbij ook de stress van de rechtszaak die Vestia voert om ze hun huis uit te zetten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures