Ga naar de inhoud

Minicollege: Jaagt Rotterdam armen de stad uit? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In maart verhoogde wethouder Bas Kurvers de grens van een ‘betaalbare koopwoning voor lagere inkomens’: van 140.000 naar 220.000 euro. Voor dit minicollege vroeg Vers Beton aan criminoloog en socioloog Gwen van Eijk: jaagt Rotterdam op deze manier armen de stad uit? Bekijk hieronder de video, of lees het college terug.

beeld: www.youtube.com

U heeft vast het nieuws meegekregen over de Tweebosbuurt op Zuid. Woningcorporatie Vestia wil daar 535 sociale huurwoningen slopen. Er worden 374 nieuwe woningen gebouwd, vooral duurdere woningen en maar 130 sociale huurwoningen – ongeveer een kwart van wat er nu staat. Dat betekent dat de meeste mensen dus niet terug kunnen naar hun buurt.

Het AD interviewde mensen in de buurt. Sommige mensen wonen er lang, zoals Henk die in 1980 naar de buurt verhuisde en er zijn vrouw Lies ontmoette. Anderen wonen er kort, er zitten oudere mensen tussen en gezinnen met jonge kinderen. Voor de meesten geldt dat een gedwongen verhuizing enorme impact heeft. Zij zijn gehecht aan hun buurt, hebben daar hun sociale netwerken. Soms komt daarbij ook de stress van de rechtszaak die Vestia voert om ze hun huis uit te zetten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam