Ga naar de inhoud

Minicollege: Jaagt Rotterdam armen de stad uit? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In maart verhoogde wethouder Bas Kurvers de grens van een ‘betaalbare koopwoning voor lagere inkomens’: van 140.000 naar 220.000 euro. Voor dit minicollege vroeg Vers Beton aan criminoloog en socioloog Gwen van Eijk: jaagt Rotterdam op deze manier armen de stad uit? Bekijk hieronder de video, of lees het college terug.

beeld: www.youtube.com

U heeft vast het nieuws meegekregen over de Tweebosbuurt op Zuid. Woningcorporatie Vestia wil daar 535 sociale huurwoningen slopen. Er worden 374 nieuwe woningen gebouwd, vooral duurdere woningen en maar 130 sociale huurwoningen – ongeveer een kwart van wat er nu staat. Dat betekent dat de meeste mensen dus niet terug kunnen naar hun buurt.

Het AD interviewde mensen in de buurt. Sommige mensen wonen er lang, zoals Henk die in 1980 naar de buurt verhuisde en er zijn vrouw Lies ontmoette. Anderen wonen er kort, er zitten oudere mensen tussen en gezinnen met jonge kinderen. Voor de meesten geldt dat een gedwongen verhuizing enorme impact heeft. Zij zijn gehecht aan hun buurt, hebben daar hun sociale netwerken. Soms komt daarbij ook de stress van de rechtszaak die Vestia voert om ze hun huis uit te zetten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures