Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
prideswim-vb-kjazbec-28
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

Helemaal in Spijkenisse! Tijdens de Rotterdam Pride is er dit jaar een speciale lhbt+-zwemavond1, maar daarvoor moet je wel een half uur in de metro. “Deelnemers mogen in zwemkleding komen waar zij zich prettig in voelen”, volgens de omschrijving van het evenement. Ik heb m’n donkerblauwe Speedo meegenomen, fotograaf Katarina een zwempak in bruintinten. In de metro naar Spijk City bespreken we onze ‘strategie’. Best heftig: We betreden de comfortzone van de aanwezigen extreem dichtbij. Bovendien: hoe blijft je notitieblokje of spiegelreflexcamera droog?

Bij de receptie van het zwembad hangt een grote regenboogvlag. “Het is erg rustig”, zegt het meisje bij de kassa. “Er zijn zo’n tien mensen binnen.” Katarina en ik kijken elkaar aan. We voelen ons een beetje indringers. Als ik ben omgekleed treuzel ik, drentel door de gangen van het complex. Optisport Rivièrabad Spijkenisse is best groot. Het Pride Zwemmen vindt plaats in het recreatiebad, in subtropische sfeer. Een enorme opblaasflamingo en -eenhoorn eisen onze aandacht op zodra we het recreatiebad betreden. Verder is het zwembad leeg. Twee jonge badmeesters rommelen wat aan een schoonmaakmachine. Er staat een rolstoel langs de kant. Achterin zitten twee mensen bij de horeca. De overige aanwezigen zitten gezellig samen in een bubbelbad. Daar passen Katarina en ik niet bij. Niet fatsoenlijk althans. We besluiten de opblaasflamingo en -eenhoorn in te zetten om het ijs te breken.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De afkorting lhbt staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. De afgelopen jaren zijn er nieuwe letters aan dit rijtje toegevoegd, waaronder de I voor intersekse, Q voor queer, A voor aseksueel en P voor panseksueel. Inmiddels is het gangbaar om een plusje achter lhbt te plakken, om alle andere letters die bij de afkorting horen te erkennen. ↩︎
  2. Coming-Outdag vindt jaarlijks plaats op 11 oktober. ↩︎
Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
profile photo-katarina jazbec

Katarina Jazbec

Fotograaf

Katarina Jazbec (1991) is een documentaire fotograaf en beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze een breed scala aan effecten van empathie, de interactie tussen realiteit en fictie, vragen over identiteit, ethiek en economie, terwijl ze nieuwe vormen van visuele narratieven die de dialoog aangaan onderzoekt. Ze heeft in 2017 een masterdiploma behaald aan St. Joost in Breda met een film over het gezamenlijk lezen van literaire fictie met een groep Belgische gevangenen.

Profiel-pagina