Ga naar de inhoud

Op pad met stadsmarinier Marcel Dela Haije: “We willen het water rond de criminele ijsberg op Zuid verwarmen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Van een bonnetjesloterij tot een Facebook-campagne tegen illegaal gokken: met maatwerk en experiment probeert Marcel Dela Haije de georganiseerde criminaliteit op Zuid aan te pakken. We gingen een middag op stap met de stadsmarinier.

angeniet
beeld: Angeniet Berkers

Een vermoorde advocaat, alarmerende rapporten over drugscriminaliteit die Amsterdam en Noord-Brabant teisteren, en een onderzoek waaruit blijkt dat de Rotterdamse haven nauwelijks is opgewassen tegen drugshandel. De teneur: er lijkt een toename te zijn van verborgen, georganiseerde criminaliteit. Hoe pak je zo’n groot probleem op wijkniveau aan? We liepen mee met de man die daar grip op probeert te krijgen op Rotterdam-Zuid: Marcel Dela Haije (50), stadsmarinier Ondermijning op Zuid. 

 “De hormoonspiegel van deze straat moet veranderen”, zegt Dela Haije, terwijl hij zijn kantoor op de Beijerlandselaan uitstapt. Hij wijst naar het aanpalende bordeauxrode café, midden op het voormalige ‘juweel van Zuid’, zoals de eens zo statige laan werd genoemd. Op het raam plakt een Feyenoord-logo. “Tot voor kort zat hier een klassieke bruine kroeg, één van de vele in de straat. Zo eentje waar weinig vrouwen en kinderen komen, vooral bier wordt gedronken en gokapparaten staan”, zegt Dela Haije. En waar ook groezelige praktijken plaatsvonden, zo bleek. 

Hij wijst naar de poster naast het Feyenoord-logo: ‘Ter overname aangeboden’. Bij een controle trof de politie achter de bar onder meer een doorgeladen Magnum-pistool en verdovende middelen aan. “De burgemeester sloot de tent en we vroegen de pandeigenaar de huur te beëindigen”, zegt Dela Haije. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • The Art Book Fest is the place for those who love artists’ publications – from books to zines, from toolkits to experimental projects. In addition to tables with the latest releases, there will be book presentations, workshops, food and music. Everyone is welcome!

  Venue: clubhouse of Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
  Datum:
 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures