Ga naar de inhoud

Op pad met stadsmarinier Marcel Dela Haije: “We willen het water rond de criminele ijsberg op Zuid verwarmen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Van een bonnetjesloterij tot een Facebook-campagne tegen illegaal gokken: met maatwerk en experiment probeert Marcel Dela Haije de georganiseerde criminaliteit op Zuid aan te pakken. We gingen een middag op stap met de stadsmarinier.

angeniet
beeld: Angeniet Berkers

Een vermoorde advocaat, alarmerende rapporten over drugscriminaliteit die Amsterdam en Noord-Brabant teisteren, en een onderzoek waaruit blijkt dat de Rotterdamse haven nauwelijks is opgewassen tegen drugshandel. De teneur: er lijkt een toename te zijn van verborgen, georganiseerde criminaliteit. Hoe pak je zo’n groot probleem op wijkniveau aan? We liepen mee met de man die daar grip op probeert te krijgen op Rotterdam-Zuid: Marcel Dela Haije (50), stadsmarinier Ondermijning op Zuid. 

 “De hormoonspiegel van deze straat moet veranderen”, zegt Dela Haije, terwijl hij zijn kantoor op de Beijerlandselaan uitstapt. Hij wijst naar het aanpalende bordeauxrode café, midden op het voormalige ‘juweel van Zuid’, zoals de eens zo statige laan werd genoemd. Op het raam plakt een Feyenoord-logo. “Tot voor kort zat hier een klassieke bruine kroeg, één van de vele in de straat. Zo eentje waar weinig vrouwen en kinderen komen, vooral bier wordt gedronken en gokapparaten staan”, zegt Dela Haije. En waar ook groezelige praktijken plaatsvonden, zo bleek. 

Hij wijst naar de poster naast het Feyenoord-logo: ‘Ter overname aangeboden’. Bij een controle trof de politie achter de bar onder meer een doorgeladen Magnum-pistool en verdovende middelen aan. “De burgemeester sloot de tent en we vroegen de pandeigenaar de huur te beëindigen”, zegt Dela Haije. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures