Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
angeniet
Beeld door: beeld: Angeniet Berkers

Een vermoorde advocaat, alarmerende rapporten over drugscriminaliteit die Amsterdam en Noord-Brabant teisteren, en een onderzoek waaruit blijkt dat de Rotterdamse haven nauwelijks is opgewassen tegen drugshandel. De teneur: er lijkt een toename te zijn van verborgen, georganiseerde criminaliteit. Hoe pak je zo’n groot probleem op wijkniveau aan? We liepen mee met de man die daar grip op probeert te krijgen op Rotterdam-Zuid: Marcel Dela Haije (50), stadsmarinier Ondermijning op Zuid. 

 “De hormoonspiegel van deze straat moet veranderen”, zegt Dela Haije, terwijl hij zijn kantoor op de Beijerlandselaan uitstapt. Hij wijst naar het aanpalende bordeauxrode café, midden op het voormalige ‘juweel van Zuid’, zoals de eens zo statige laan werd genoemd. Op het raam plakt een Feyenoord-logo. “Tot voor kort zat hier een klassieke bruine kroeg, één van de vele in de straat. Zo eentje waar weinig vrouwen en kinderen komen, vooral bier wordt gedronken en gokapparaten staan”, zegt Dela Haije. En waar ook groezelige praktijken plaatsvonden, zo bleek. 

Hij wijst naar de poster naast het Feyenoord-logo: ‘Ter overname aangeboden’. Bij een controle trof de politie achter de bar onder meer een doorgeladen Magnum-pistool en verdovende middelen aan. “De burgemeester sloot de tent en we vroegen de pandeigenaar de huur te beëindigen”, zegt Dela Haije. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Marko-de-Haan

Marko de Haan

Journalist

Marko de Haan (1995) verruilde zes jaar geleden de boerderij van zijn ouders in Balkbrug (Ov.) voor Rotterdam. Het contrast kon niet groter zijn, maar hij kan prima aarden in de stad. Marko volgde en bachelor en master criminologie aan de Erasmus Universiteit en is zelfstandig journalist. 

Profiel-pagina
BF3E6A2C-5BEE-4A9B-A869-571A8070916C

Angeniet Berkers

fotograaf

Angeniet Berkers (1985) is een sociaal bewogen fotografe met jarenlange ervaring in de (jeugd)ggz. Met haar camera zoekt ze naar contact en verbinding met mensen die zich soms in kwetsbare posities bevinden. Ze stelt gevoelige onderwerpen aan de kaak en kijkt daarbij altijd naar de menselijke kant van het verhaal. Ze weet dit op een integere wijze te verbeelden en te vertellen.

Profiel-pagina