Ga naar de inhoud

Rotterdam: eerste stad van Nederland met meerdere centra — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Rotterdamse skyline wordt nog hoger – 250 meter om precies te zijn, zo werd vorige week bekend. Toch is niet die hoogte het interessantste aan de nieuwe Hoogbouwvisie, maar het feit dat er op steeds meer plekken hoogbouw mag komen, analyseert Saskia Naafs. Wordt Rotterdam de eerste stad van Nederland met meerdere centra?

02-VB-Ossip-van-Duivenbode-Skyline-2019
beeld: Ossip van Duivenbode

Wie heeft de hoogste? Het is een wedstrijdje waarin Rotterdam al jarenlang de enige serieuze deelnemer is. Met de bouw van de Zalmhaventoren (215 meter) wordt een nieuw Nederlands hoogterecord gevestigd. En na de aankondiging dat Rotterdam in de toekomst tot een hoogte van 250 meter mag bouwen, blijven we nog wel even verzekerd van de titel ‘hoogbouwstad van Nederland’.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Het verbaast me toch altijd hoe stadsplanologen/sociologen denken… dus een plek met meer hoogbouw zorgt voor een polycentrische stad? Jee dan moet ik maar eens wat avonden in Ommoord en Hoogvliet gaan rondhangen… En het lijkt me dat steden als London en Hongkong juist de nachtmerrie voor ieder menselijk wezen zijn… De reden dat London polycentrisch is (geworden) heeft met haar grootte te maken en het feit dat het praktisch bijna onmogelijk is om snel en probleemloos van het ene deel der stad naar het andere te reizen… Hongkong is volgeplemd met hoogbouw omdat daar nou eenmaal weinig plek is… In Dubai ben ik nog nooit geweest… surprise me…
  Met de strekking ben ik het trouwens wel eens, en het lijkt me dat het polycentrisme juist een kenmerk van een grote stad is… maar dat iedere plek zijn eigen historie heeft en moeite heeft om over 1 kam geschoren te worden… Kijk bijvoorbeeld naar Berlijn… (etc.)

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures