Ga naar de inhoud

Rotterdam: eerste stad van Nederland met meerdere centra — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Rotterdamse skyline wordt nog hoger – 250 meter om precies te zijn, zo werd vorige week bekend. Toch is niet die hoogte het interessantste aan de nieuwe Hoogbouwvisie, maar het feit dat er op steeds meer plekken hoogbouw mag komen, analyseert Saskia Naafs. Wordt Rotterdam de eerste stad van Nederland met meerdere centra?

02-VB-Ossip-van-Duivenbode-Skyline-2019
beeld: Ossip van Duivenbode

Wie heeft de hoogste? Het is een wedstrijdje waarin Rotterdam al jarenlang de enige serieuze deelnemer is. Met de bouw van de Zalmhaventoren (215 meter) wordt een nieuw Nederlands hoogterecord gevestigd. En na de aankondiging dat Rotterdam in de toekomst tot een hoogte van 250 meter mag bouwen, blijven we nog wel even verzekerd van de titel ‘hoogbouwstad van Nederland’.

Al één reactie — discussieer mee!

  • Het verbaast me toch altijd hoe stadsplanologen/sociologen denken… dus een plek met meer hoogbouw zorgt voor een polycentrische stad? Jee dan moet ik maar eens wat avonden in Ommoord en Hoogvliet gaan rondhangen… En het lijkt me dat steden als London en Hongkong juist de nachtmerrie voor ieder menselijk wezen zijn… De reden dat London polycentrisch is (geworden) heeft met haar grootte te maken en het feit dat het praktisch bijna onmogelijk is om snel en probleemloos van het ene deel der stad naar het andere te reizen… Hongkong is volgeplemd met hoogbouw omdat daar nou eenmaal weinig plek is… In Dubai ben ik nog nooit geweest… surprise me…
    Met de strekking ben ik het trouwens wel eens, en het lijkt me dat het polycentrisme juist een kenmerk van een grote stad is… maar dat iedere plek zijn eigen historie heeft en moeite heeft om over 1 kam geschoren te worden… Kijk bijvoorbeeld naar Berlijn… (etc.)

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam