De Rotterdamse skyline wordt nog hoger – 250 meter om precies te zijn, zo werd vorige week bekend. Toch is niet die hoogte het interessantste aan de nieuwe Hoogbouwvisie, maar het feit dat er op steeds meer plekken hoogbouw mag komen, analyseert Saskia Naafs. Wordt Rotterdam de eerste stad van Nederland met meerdere centra?
Wie heeft de hoogste? Het is een wedstrijdje waarin Rotterdam al jarenlang de enige serieuze deelnemer is. Met de bouw van de Zalmhaventoren (215 meter) wordt een nieuw Nederlands hoogterecord gevestigd. En na de aankondiging dat Rotterdam in de toekomst tot een hoogte van 250 meter mag bouwen, blijven we nog wel even verzekerd van de titel ‘hoogbouwstad van Nederland’.
Al één reactie — discussieer mee!
Het verbaast me toch altijd hoe stadsplanologen/sociologen denken… dus een plek met meer hoogbouw zorgt voor een polycentrische stad? Jee dan moet ik maar eens wat avonden in Ommoord en Hoogvliet gaan rondhangen… En het lijkt me dat steden als London en Hongkong juist de nachtmerrie voor ieder menselijk wezen zijn… De reden dat London polycentrisch is (geworden) heeft met haar grootte te maken en het feit dat het praktisch bijna onmogelijk is om snel en probleemloos van het ene deel der stad naar het andere te reizen… Hongkong is volgeplemd met hoogbouw omdat daar nou eenmaal weinig plek is… In Dubai ben ik nog nooit geweest… surprise me…
Met de strekking ben ik het trouwens wel eens, en het lijkt me dat het polycentrisme juist een kenmerk van een grote stad is… maar dat iedere plek zijn eigen historie heeft en moeite heeft om over 1 kam geschoren te worden… Kijk bijvoorbeeld naar Berlijn… (etc.)