Ga naar de inhoud

Schijndemocratie in de gebiedscommissie? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Gebiedscommissies zijn de democratische schakel tussen stad en wijk. Maar in Rotterdam Alexander zag Guido van Eijck dat eigenlijk niemand het eens is over wat de commissies precies te zeggen hebben.

versbeton_politiek-OKT19-01
beeld: Michael van Kekem

Het was nogal wat. Een hoog opgelopen conflict over de komst van psychiatrische patiënten naar het oude verzorgingstehuis De Evenaar, verdeelde de wijk Oosterflank in Prins Alexander. En dus werd burgemeester Aboutaleb ingevlogen om te bemiddelen. Hij beloofde 50 duizend euro om de wijk vooruit te helpen. Oosterflank krijgt met dat geld een terugkerend festival, voorafgegaan door bewonersinitiatieven.

Het is de vraag of het er ooit van gaat komen. Twee weken geleden stuurde de gebiedscommissie een brief naar het stadhuis. De boodschap in het kort: houd je festival maar. Bewoners zouden ‘weinig enthousiasme’ tonen. Beter was het te investeren in ‘de buitenruimte, in veiligheid en/of bijvoorbeeld specifieke sociale investeringen’. De brief leest als een statement, een motie van wantrouwen bijna.

Dat de plannen voor een psychiatrische opvang de wijk verscheurden, was al duidelijk. Er was verzet van bewoners, en ook weer verzet tegen dat verzet van een bewonersgroep die zichzelf de ‘positivo’s’ noemt. De gebiedscommissie was tegen de opvang, maar de gemeenteraad stemde voor. In de jaarrekening van de gemeente werd de bewoording van het proces aangepast na een amendement van Leefbaar Rotterdam: een ‘uitgebreid en zorgvuldig participatieproces’ rond de komst van de opvang veranderde in ‘een bewogen en stroef proces’.

In diezelfde periode stapte ook nog eens gebiedscommissievoorzitter Ron Davids (CDA) gefrustreerd op. Wat is er aan de hand in Alexander? En wat zegt dat over de gebiedscommissies die vijf jaar geleden werden ingevoerd?

Al één reactie — discussieer mee!

 • Heel fijn, dat ik weer kan reageren.

  Het probleem rond gebouw De Evenaar wordt m.i. gebagataliseerd.
  De Evenaar is op een paar honderd meter verwijderd van twee zeer grote andere opvangcentra de Bouwmankliniek en de BAVO.
  Iedereen heeft leren leven met de overlast. Er kan gewoon niets meer bij. Ze hebben behoefte aan rust en geen zorgen als de kinderen buiten spelen.
  Niet aan een festival.
  Dat alles is totaal genegeerd, omdat Humanitas Vastgoed verlies heeft geleden en dit zo wil beperken.

  Daarbij is in Alexander Leefbaar Rotterdam veruit de grootste, dus de bewoners denken dat ze daarvoor gestraft worden.
  Ook een reden waarom Kathman niet lags wil gaan: Kritiek stel je voor!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures