Ga naar de inhoud

Waarom deelsteps, deelscooters en Uber de stad niet perse veiliger of schoner maken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deelauto’s, deelfietsen, deelscooters en deelsteps: nieuwe vervoerders overspoelen Rotterdam. De stad moet er veiliger, minder vol en schoner van worden, doordat mensen hun eigen ‘vieze’ auto of scooter laten staan. Daar is echter heel wat op af te dingen.

Versbeton_Final_MaaikeCanne_OKT2019_Uber
beeld: Maaike Canne

De elektrische deelstep komt naar Rotterdam. Vanaf januari 2020 kunnen we al steppend van noord naar zuid en van oost naar west. De step is de nieuwste loot aan de stam van het ‘deelvervoer’. Zo hadden we in Rotterdam al de vele verschillende deelfietsen, de elektrische scooters van Felyx, de ‘golfkarretjes’ van Lev, de autoritjesdienst Uber, en binnenkort dus ook de elektrische steps die in steden als Antwerpen, Brussel en Parijs mateloos populair zijn. Om overlast zoals met de deelfietsen te voorkomen – die werden lukraak in de stad gedumpt – mogen er niet te veel steps ineens komen, waarschuwde wethouder Judith Bokhove.

Maar wat voegen die deelsteps toe, behalve dat het een leuke en snelle manier is om van a naar b te komen? Het belangrijkste argument voor de deelsteps is dat ze duurzaam zouden zijn. Ze veroorzaken geen benzinewalm en nemen weinig ruimte in. Maar de steps zijn niet zo duurzaam in productie en gebruik. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ze gemiddeld nog geen maand mee gaan. Dat betekent dat er continu nieuwe steps gemaakt en vervoerd moeten worden. De steps worden bovendien ‘s nachts opgeladen en moeten dan van straat gehaald worden. In Brussel zie je particuliere (vervuilende) dieselbusjes rondscheuren om zo veel mogelijk steps op te kunnen laden tegen vergoeding. Uit onderzoek in Brussel en Frankrijk blijkt bovendien dat de deelsteps vooral ten koste gaan van openbaar vervoer en lopen, en dus niet van autogebruik. Het is dus maar de vraag of de stad er echt schoner van wordt. In Parijs gebeuren er bovendien regelmatig ongelukken met de steps.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • De Witte de With is lang zo speciaal niet meer

    • Economie en ondernemerschap

    Van beruchte straat vol gokhuizen en bordelen naar cultuurplek met speciaalzaken—nu dreigt Addy Seuren na 25 jaar zijn danswinkel op de Witte de With kwijt te raken aan torenhoge huur en oprukkende horeca

  • “Nog meer vloeibaar gas in de Rotterdamse haven? Dacht het niet”

    • Haven

    De Rotterdamse bedrijven Vopak en Gasunie willen hun LNG-terminal Gate uitbreiden. Waanzin, betoogt Leo van Kampenhout van Fossielvrij NL in dit opiniestuk. “Dit project tegenhouden kan, maar daar hebben we de creatieve kracht van Rotterdammers voor nodig.”

  • Waarom je in Rotterdam nog steeds plastic flesjes zonder statiegeld kunt kopen

    • Economie en ondernemerschap

    In de kleine supermarkten én tussen het zwerfafval vind je in Rotterdam nog plastic flesjes zonder statiegeldlogo. Opvallend, want sinds 1 juli 2021 geldt in Nederland een statiegeldplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft, maar na twee jaar zijn er nog steeds overtreders. Hoe kan dat?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Bekijk alle vacatures