Ga naar de inhoud

Waarom persoonsgericht fouilleren een te grote inbreuk op onze privacy is

In de strijd tegen vuurwapengeweld heeft de Rotterdamse politie er een nieuwe maatregel bij: persoonsgericht fouilleren. Romy van Dijk betoogt dat dit risico’s voor onze vrijheden en burgerrechten met zich mee brengt, terwijl de doeltreffendheid van de maatregel helemaal niet zo zeker is.

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de Rotterdamse politie overgaat tot persoonsgericht fouilleren in de strijd tegen wapengeweld. De aanleiding hiervoor is de toegenomen hoeveelheid schietpartijen in de stad: halverwege dit jaar waren dat er al 72, evenveel als in heel 2018. De nieuwe maatregelen zijn een aanvulling op de oudere tiplijn en gebiedsgericht preventief fouilleren

Met de nieuwe regeling kan de politie in Rotterdam voortaan persoonsgericht fouilleren als iemand is aangemerkt als vuurwapengevaarlijk. Het gaat dan om mensen bij wie nog onvoldoende reden is voor aanhouding, maar die wel vaak naar boven komen in onderzoeken naar vuurwapengeweld. Een veiligere stad wil iedereen, maar dit voornemen vraagt om een kritische beschouwing.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam