Ga naar de inhoud

Waarom persoonsgericht fouilleren een te grote inbreuk op onze privacy is

In de strijd tegen vuurwapengeweld heeft de Rotterdamse politie er een nieuwe maatregel bij: persoonsgericht fouilleren. Romy van Dijk betoogt dat dit risico’s voor onze vrijheden en burgerrechten met zich mee brengt, terwijl de doeltreffendheid van de maatregel helemaal niet zo zeker is.

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de Rotterdamse politie overgaat tot persoonsgericht fouilleren in de strijd tegen wapengeweld. De aanleiding hiervoor is de toegenomen hoeveelheid schietpartijen in de stad: halverwege dit jaar waren dat er al 72, evenveel als in heel 2018. De nieuwe maatregelen zijn een aanvulling op de oudere tiplijn en gebiedsgericht preventief fouilleren

Met de nieuwe regeling kan de politie in Rotterdam voortaan persoonsgericht fouilleren als iemand is aangemerkt als vuurwapengevaarlijk. Het gaat dan om mensen bij wie nog onvoldoende reden is voor aanhouding, maar die wel vaak naar boven komen in onderzoeken naar vuurwapengeweld. Een veiligere stad wil iedereen, maar dit voornemen vraagt om een kritische beschouwing.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Socioloog Floris Mosselman over gewelddadige jongeren: “Overschrijd je een morele grens, dan moet dat bestraft”

    • Samenleving en zorg

    Welke verschillen zijn er tussen Rotterdamse jongeren die geweld plegen en gewelddadige jongeren uit de Biblebelt? Socioloog Floris Mosselman deed er onderzoek naar. Een interview over de code van de straat en hoe we geweld onder jongeren kunnen oplossen. “In Rotterdam gaan ze van hulpverlener naar hulpverlener, waardoor adviezen en hulp niet echt aankomen.”

  • Hoe een heel gezin op straat belandde door een tas vol coke en een hardvochtige wet

    • Veiligheid

    Wanneer de politie bij een inval drugs in een huis vindt, sluit de burgemeester bijna altijd de woning. Een maatregel met grote gevolgen want álle bewoners raken hun huis kwijt, ook onschuldige partners en kinderen. Waarom houdt de burgemeester geen rekening met hun omstandigheden?

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Veiligheid

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam