Voor de harddenkende Rotterdammer
DSC01741-Hilde-Speet-10
club RTM Beeld door: beeld: Hilde Speet

In de nachthoreca is het hard werken. Zoveel hebben de ruim vijftig gevoerde gesprekken1 met bij de nachthoreca betrokken partijen ons in ieder geval geleerd. Ondernemers hebben – naast restrictief horecabeleid vanuit de gemeente – te kampen met een scala aan uitdagingen. Neem concurrentie van het uitdijende festivalseizoen, DJ’s die almaar hogere gages vragen voor een uurtje draaien, het rookverbod, de verhoogde leeftijdsgrens voor alcohol, gestegen huurprijzen, en strengere regels rond brandveiligheid en geluidsisolatie. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

 1. We spraken horecaondernemers, raadsleden, gebiedscommissieleden, oud-wethouders en oud-burgemeesters, ambtenaren, de politie, advocaten, vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland, externe adviseurs, onderzoekers en bezoekers. Ook waren we aanwezig tijdens een commissie- en een raadsvergadering. ↩︎
 2. Een logisch moment voor een wijziging van de vergunningen en bijbehorende openingstijden is de komst van de nieuwe Horecanota in 2022. Maar veel eerder kan ook, aangezien openings- en sluitingstijden worden geregeld via de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van Rotterdam. De gemeenteraad kan die wijzigen. Doorgaans doet zij dit na een voorzet van het college van B en W. ↩︎
 3. Ruim vijftig ondernemers hebben elkaar gevonden in een speciale appgroep op Telegram. Zij zijn bezig met het oprichten van een stichting om "een vuist te vormen tegen het onrecht dat wordt aangedaan aan alle eigenaren en medewerkers." ↩︎
 4. In ons eerdere artikel ‘Restrictief horecabeleid temt Rotterdamse nacht’ vertelt commercieel horeca-adviseur Henny Janssen dat in shishalounges op het moment beestachtige controles plaatsvinden. “Daarbij vallen agenten met getrokken wapens binnen en wordt iedereen met de handen op de bar gefouilleerd.”
  Dat shishalounges onder het vergrootglas liggen, bevestigen de gesprekken in een appgroep van ruim vijftig Rotterdamse ondernemers. In de week van 2 september zijn acht lounges gecontroleerd, blijkt uit de chatgesprekken die Janssen op zijn telefoon liet zien. Politie, Belastingdienst, brandweer, NVWA, Douane en gemeentelijke handhavers vielen in wisselende samenstellingen binnen.
  ↩︎
 5. Horecaondernemers kunnen vijftien ‘verlaatjes’ per jaar aanvragen – incidentele ontheffingen om tot uiterlijk 6 uur door te gaan. ↩︎
 6. Rotterdamse ondernemers halen geregeld Berlijn aan als voorbeeld. In de Duitse hoofdstad kunnen eigenaren tot 100.000 euro subsidie aanvragen om hun clubs tegen geluidsoverlast te isoleren. Het stadsbestuur heeft speciaal daarvoor 1 miljoen euro in een fonds geparkeerd.

  https://www.standaard.be/cnt/dmf20181204_04008891 ↩︎

 7. Daarover spreekt cultureel onderenemer en festivalorganisator Immanuel Spoor uitgebreid in dit interview van 30 september: "Ik had vroeger Waterfront, zonder die plek was ik dit nu niet aan het doen. Daar ben ik verliefd geworden, stoned geworden, heb ik gedanst, opgetreden, in de oefenruimte gestaan, feestjes georganiseerd en jassen opgehangen. Vernieuwende, elektronische muziek en de hiphopscene opereren tussen de popscene en het nachtleven in. Voor hen zijn de BAR’s van deze wereld belangrijk. Daar maak ik me wel zorgen over, of er genoeg plekken zijn om dat deel van de muziekscene te voeden." Lees hier het hele interview ↩︎
 8. Oud-wethouder Adriaan Visser zegt hierover: “Merwe-Vierhavens is typisch een plek waar je absoluut iets met het nachtleven moet doen. Bij de Emaillefabriek is natuurlijk een en ander misgegaan en het Havenbedrijf heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Als de grond en het vastgoed van de gemeente was geweest was het simpeler geweest en wellicht wel van de grond gekomen." ↩︎
Horeca op de fles
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkte in 2019 en 2020 bij Vers Beton als chef van de onderzoeksredactie. Schreef over particuliere woningbeleggers, repressief nachthorecabeleid en filantroop Van der Vorm. 

Profiel-pagina
WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
hilde_speet

Hilde Speet

Fotograaf / Illustrator

Na haar grafische afstuderen in 2014 aan de WDKA begon Hilde Speet toch ook maar met fotograferen.

Profiel-pagina