Vier woongebouwen aan de Oost-Sidelinge in Overschie dreigen te worden gesloopt. Behoud ze, want ze zijn van grote cultuurhistorische betekenis én we kunnen er nog wat leren, betoogt architect Reimar von Meding. Meerdere deskundigen uit de vakwereld onderschrijven zijn oproep.

Aan het begin van de 20e eeuw zijn de eerste gedachten ontstaan om woningbouw te industrialiseren voor betaalbare en goede woningen. Het doel was om tijd, energie en materiaal te besparen voor het volkshuisvestelijk ideaal van mooie en leefbare woningen voor iedereen. Een manier van denken die nu, bijna een eeuw later, weer meer dan actueel is. Direct na de tweede wereldoorlog ontstonden de eerste voorbeelden op grote schaal. In 1948 zijn aan de Oost-Sidelinge in Rotterdam Overschie 144 woningen in 4 gebouwen gerealiseerd. Deze dreigen nu te worden gesloopt. Terwijl behoud zeer waardevol zou zijn. Niet alleen vanwege de cultuurhistorische betekenis, maar ook om ervan te leren voor onze tijd.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Laat ik nu net om de hoek wonen. Natuurlijk mooie architectuur… maar aan een 8 balans snelweg. Geen plek sowieso voor bewoning. Het sociale aspect wordt helaas niet belicht. Veel lage inkomens, sociale onderklasse die er nu woont onder slechte omstandigheden. Na renovatie is de vraag hoe de samenstelling van bewoners eruit ziet.
*8 baans