Ga naar de inhoud

Behoud unieke woongebouwen Oost-Sidelinge

Vier woongebouwen aan de Oost-Sidelinge in Overschie dreigen te worden gesloopt. Behoud ze, want ze zijn van grote cultuurhistorische betekenis én we kunnen er nog wat leren, betoogt architect Reimar von Meding. Meerdere deskundigen uit de vakwereld onderschrijven zijn oproep. 

Oost_sidelinge_lvd_1
beeld: Loes van Duijvendijk

Aan het begin van de 20e eeuw zijn de eerste gedachten ontstaan om woningbouw te industrialiseren voor betaalbare en goede woningen. Het doel was om tijd, energie en materiaal te besparen voor het volkshuisvestelijk ideaal van mooie en leefbare woningen voor iedereen. Een manier van denken die nu, bijna een eeuw later, weer meer dan actueel is. Direct na de tweede wereldoorlog ontstonden de eerste voorbeelden op grote schaal. In 1948 zijn aan de Oost-Sidelinge in Rotterdam Overschie 144 woningen in 4 gebouwen gerealiseerd. Deze dreigen nu te worden gesloopt. Terwijl behoud zeer waardevol zou zijn. Niet alleen vanwege de cultuurhistorische betekenis, maar ook om ervan te leren voor onze tijd.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam