Ga naar de inhoud

Een weerbare democratie vraagt blijvend en permanent onderhoud

In Rotterdam lijkt er sprake te zijn van een regime-kloof: een die dieper is dan die tussen ‘de elite en het volk’ of tussen ‘burgers en bestuurders’, stelt Liesbeth Levy (directeur LOKAAL) in deze opinie. Om die kloof te dichten is meer nodig dan debat.  

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Jarenlang debatteerden Republikeinen en Democraten in Amerika over dezelfde vraag: wiens ideologische waarden en beleidsvoorstellen werken het beste voor de Amerikaanse democratie? Maar deze tijden zijn voorbij, stelt bestuurskundige Thomas Pepinsky (Cornell University) in het artikel Why the Impeachment Fight is Even Scarier Than You Think. Volgens Pepinsky is er op dit moment in de Verenigde Staten sprake van een nieuwe fase in de politiek, namelijk de ‘disagreement over democracy itself’.

Er is een meningsverschil, niet over politieke waarden, idealen of beleid, maar over democratie zélf: een ‘regime-kloof’. Zo’n regime-kloof verschilt wezenlijk van andere politieke kloven, zoals de meningsverschillen tussen ‘rechts’ en ‘links’, en van kloven tussen identiteiten, zoals de afgelopen eeuwen in Nederland tussen de katholieken en protestanten.

Want die ‘traditionele’ politieke kloven zorgen weliswaar voor onrust, maar kunnen we opvangen zolang de verschillende groepen de wetten en de legitimiteit van onze democratie onderkennen. Als er echter een politieke strijd ontstaat waarin de legitimiteit van de democratie zélf ter discussie staat, ontstaat er een regime-kloof die de grondwaarden van de democratie aantast.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Prima dat zgn. onderhoud, maar 32 jaar werkzaam bij het openbaar voortgezet onderwijs in onze stad, merkte ik dat het verschil tussen onderhoud en propaganda nihil is.
  Toen ik in de politiek terecht kwam, was de stichting Lokaal een verlengstuk van de partij, die de politieke elite van onze stad vertegenwoordigde. Ik vrees dat dat nu nog zo is (wiens brood met eet, wiens woord men spreekt)
  Bewijzen? U schrijft uw stukje op een site, die verre van neutraal is.
  Ik ben docent geweest op alle vrijwel alle vormen van onderwijs. Internationale schakelklas t/m HBO (bestuursacademie) toch heb ik – ondanks mijn grote politieke ervaring – nimmer een uitnodiging van uw stichting mogen ontvangen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures