Ga naar de inhoud

Enquête: hoe moet het verder met Rotterdams afvalbeleid? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam worstelt met restafval en grofvuil. Jaap Stronks zette deze zomer de petitie vuilnisbelt010 op. Het ophaalbeleid lijkt inmiddels te zijn verbeterd. Hoe nu verder? Tijd voor een enquête. Aanstaande zondag praten we hierover door in de podcast Coolsingelpraat.

Twee maanden geleden startte ik de petitie Vuilnisbelt Rotterdam, nadat ik de jaren ervoor wel honderden meldingen had gemaakt van overvolle restafvalcontainers. Na dik 4500 ondertekeningen, die ik in oktober aanbood aan wethouder Ben Wijbenga, is het tijd om de balans op te maken. In Delfshaven (of op zijn minst Coolhaveneiland) is er een wekelijkse ophaalronde bijgekomen, maar het is de vraag hoe het met de rest van Rotterdam gesteld is.

Ook is gebleken dat het niet alleen gaat om te laat geleegde restafvalcontainers. Ook oud papier wordt niet overal tijdig opgehaald, gedumpt grofvuil is een constant element in het Rotterdamse straatbeeld en ook zwerfvuil blijkt een hardnekkig probleem. Het is niet altijd even duidelijk waar de verantwoordelijkheid van de gemeente ophoudt en die van bewoners begint.

Ongelijkheid tussen wijken

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam