Ga naar de inhoud

Enquête: hoe moet het verder met Rotterdams afvalbeleid? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam worstelt met restafval en grofvuil. Jaap Stronks zette deze zomer de petitie vuilnisbelt010 op. Het ophaalbeleid lijkt inmiddels te zijn verbeterd. Hoe nu verder? Tijd voor een enquête. Aanstaande zondag praten we hierover door in de podcast Coolsingelpraat.

Twee maanden geleden startte ik de petitie Vuilnisbelt Rotterdam, nadat ik de jaren ervoor wel honderden meldingen had gemaakt van overvolle restafvalcontainers. Na dik 4500 ondertekeningen, die ik in oktober aanbood aan wethouder Ben Wijbenga, is het tijd om de balans op te maken. In Delfshaven (of op zijn minst Coolhaveneiland) is er een wekelijkse ophaalronde bijgekomen, maar het is de vraag hoe het met de rest van Rotterdam gesteld is.

Ook is gebleken dat het niet alleen gaat om te laat geleegde restafvalcontainers. Ook oud papier wordt niet overal tijdig opgehaald, gedumpt grofvuil is een constant element in het Rotterdamse straatbeeld en ook zwerfvuil blijkt een hardnekkig probleem. Het is niet altijd even duidelijk waar de verantwoordelijkheid van de gemeente ophoudt en die van bewoners begint.

Ongelijkheid tussen wijken

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures