Ga naar de inhoud

Gemeente verliest de regie in woningbouwplannen bij de Euromast

Met zoveel negatief advies en weerstand tegen de ondemocratische procedure voor woningbouw naast de Euromast, kan het college haar plannen echt niet doorzetten. Dat betoogt Bas van Herpen van de Focusgroep Groen Parkhaven. “Welke wereldstad pakt haar icoon nou in?”

versbeton_opinierubriek-02
beeld: Michael van Kekem

Het is het gedroomde gebiedsontwikkelingsproject van wethouder Bouwen en Wonen, Bas Kurvers: 700 woningen aan de Parkhaven, pal naast de Euromast. De woningen worden verdeeld over 10 gebouwen die visueel een enorme muur vormen, waardoor het Park wordt afgesloten. Ook moet er groen voor verdwijnen.

Sinds wethouder Kurvers toestemming gaf voor een haalbaarheidsonderzoek door de Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners, is de weerstand tegen deze plannen flink toegenomen. Er liggen ongevraagde, negatieve adviezen van de gebiedscommissies Centrum en Delfshaven – die bij elkaar 110.000 inwoners vertegenwoordigen – en er staan 6.000 handtekeningen onder een petitie tegen de nieuwbouwplannen. Wat zal het college doen met deze ongevraagde negatieve adviezen en het resultaat van de petitie? Dat kunnen ze niet naast zich neerleggen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam