Ga naar de inhoud

Heeft de Gemeente Rotterdam meer of minder ambitie nodig? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Gemeente Rotterdam lijdt aan bestuurlijke overmoed, aldus de Rotterdamse Rekenkamer in september. Voor het minicollege van Studio Erasmus vroeg Vers Beton aan hoogleraar bestuurskunde Martijn van der Steen of de Gemeente Rotterdam méér of minder ambitie nodig heeft: “Durf meer ambitie te tonen!”

Van der Steen licht dit toe aan de hand van twee observaties. Ten eerste dat het falen van projecten vaak niet ligt aan de ambitie maar aan de uitvoering. Ten tweede: hoe beoordelen we ambities? Wanneer is iets mislukt? “De rekening van een project is niet de kosten en baten, maar de publieke waarde”, benadrukt de hoogleraar.

“Ik raad de gemeente meer ambitie aan, maar dan echte ambitieuze ambitie.” De gemeente moet aandacht schenken aan de onbedoelde gevolgen van projecten, aan de waardevolle initiatieven die ontstaan in de rafelranden zoals bij het Schiekadeblok, en deze meenemen in de manier waarop ze projecten waardeert. “Geen angst voor de Rekenkamer en andere controlerende organen, maar meer ambitie tonen. Grote vergezichten verder brengen in kleine stappen.” In het minicollege legt Martijn van der Steen dit allemaal haarfijn uit.

beeld: www.youtube.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures