Ga naar de inhoud

Heeft de Gemeente Rotterdam meer of minder ambitie nodig? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Gemeente Rotterdam lijdt aan bestuurlijke overmoed, aldus de Rotterdamse Rekenkamer in september. Voor het minicollege van Studio Erasmus vroeg Vers Beton aan hoogleraar bestuurskunde Martijn van der Steen of de Gemeente Rotterdam méér of minder ambitie nodig heeft: “Durf meer ambitie te tonen!”

Van der Steen licht dit toe aan de hand van twee observaties. Ten eerste dat het falen van projecten vaak niet ligt aan de ambitie maar aan de uitvoering. Ten tweede: hoe beoordelen we ambities? Wanneer is iets mislukt? “De rekening van een project is niet de kosten en baten, maar de publieke waarde”, benadrukt de hoogleraar.

“Ik raad de gemeente meer ambitie aan, maar dan echte ambitieuze ambitie.” De gemeente moet aandacht schenken aan de onbedoelde gevolgen van projecten, aan de waardevolle initiatieven die ontstaan in de rafelranden zoals bij het Schiekadeblok, en deze meenemen in de manier waarop ze projecten waardeert. “Geen angst voor de Rekenkamer en andere controlerende organen, maar meer ambitie tonen. Grote vergezichten verder brengen in kleine stappen.” In het minicollege legt Martijn van der Steen dit allemaal haarfijn uit.

beeld: www.youtube.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam