Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Versbeton_michaelvankekem_leefbaar
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

“Allochtoon pakt bewust blanke”, citeerde De Telegraaf vorige maand Tanya Hoogwerf, nummer twee van Leefbaar Rotterdam. Ze pleitte voor een “Marokkanenaanpak”, naar aanleiding van berichten over bloedprikbendes die bejaarden overvallen. “Het zijn voornamelijk allochtone jongeren die bewust blanke ouderen als doelwit uitkiezen”, zei ze. “Ze bevuilen niet hun eigen nest.” In de studio bij WNL pleitte ze voor registratie van etniciteit. 

Hoogwerf overviel daarmee niet alleen de Rotterdamse lezer, maar ook haar eigen partijgenoten. Die waren namelijk not amused dat ze dit pleidooi via de pers hadden moeten vernemen. Bovendien is het nogal wat, om een causaal verband aan te wijzen tussen etniciteit en criminaliteit. Een forse, interne discussie volgde, waarna Hoogwerf excuses aanbood voor haar onaangekondigde optreden.

Het is verleidelijk om dit als een eerste zet te zien in de leiderschapsstrijd binnen Leefbaar. Ware het niet dat Joost Eerdmans pas een week later bekend maakte dat hij afzwaait als lijsttrekker. Niettemin: Hoogwerf is beschikbaar. En met een leiderschapswissel voor de deur legt dit voorval een terugkerend vraagstuk binnen Leefbaar bloot: waar staat de partij eigenlijk voor en hoe verhoudt ze zich tot andere partijen?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina