Ga naar de inhoud

Leefbaars nieuwe koers: het midden of compromisloos rechts? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Joost Eerdmans stopt als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, maar wie volgt hem op? Guido van Eijck is benieuwd of Leefbaar zich laat verleiden tot een compromisloze, rechtse koers of meer in het midden blijft. 

Versbeton_michaelvankekem_leefbaar
beeld: Michael van Kekem

“Allochtoon pakt bewust blanke”, citeerde De Telegraaf vorige maand Tanya Hoogwerf, nummer twee van Leefbaar Rotterdam. Ze pleitte voor een “Marokkanenaanpak”, naar aanleiding van berichten over bloedprikbendes die bejaarden overvallen. “Het zijn voornamelijk allochtone jongeren die bewust blanke ouderen als doelwit uitkiezen”, zei ze. “Ze bevuilen niet hun eigen nest.” In de studio bij WNL pleitte ze voor registratie van etniciteit. 

Hoogwerf overviel daarmee niet alleen de Rotterdamse lezer, maar ook haar eigen partijgenoten. Die waren namelijk not amused dat ze dit pleidooi via de pers hadden moeten vernemen. Bovendien is het nogal wat, om een causaal verband aan te wijzen tussen etniciteit en criminaliteit. Een forse, interne discussie volgde, waarna Hoogwerf excuses aanbood voor haar onaangekondigde optreden.

Het is verleidelijk om dit als een eerste zet te zien in de leiderschapsstrijd binnen Leefbaar. Ware het niet dat Joost Eerdmans pas een week later bekend maakte dat hij afzwaait als lijsttrekker. Niettemin: Hoogwerf is beschikbaar. En met een leiderschapswissel voor de deur legt dit voorval een terugkerend vraagstuk binnen Leefbaar bloot: waar staat de partij eigenlijk voor en hoe verhoudt ze zich tot andere partijen?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures