Ga naar de inhoud

Marconitorens hebben eindelijk de openheid herwonnen

De drie kantoorkolossen zijn uit comateuze staat gewekt en gevuld met 840 appartementen. Robert-Jan de Kort bespreekt de transformatie van het – lange tijd rampzalige – ensemble aan het Marconiplein.


019-VB-Ossip-van-Duivenbode-Lee-Towers

beeld: Ossip van Duivenbode

Een van mijn hardlooprondjes door de buurt voert mij op een mooie nazomeravond over de oude spoordijk aan de rand van Spangen richting het Marconiplein. Na 500 meter verwijdt het dichte groen zich en doemen plots de drie Europoint-torens aan het Marconiplein op. Het is een bijzonder gezicht: de abstracte torens lijken vanaf mijn paadje even in een weelderig groen landschap te staan. En er is nog iets dat mijn aandacht trekt: er staan vensters open. Ik zie gordijnen, hanglampen en zelfs mensen binnen.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Mooi verhaal. Als Young Urban Professional betrad ik het Europointcomplex in 1986 om er in 2012 weg te gaan. Dus ik kan uit ervaring bevestigen dat de wisselwerking tussen kantoor en omgeving in die tijd niet denderend was. Een chocoladefabriek, Hindoestaanse feestzalen en een tippelzone leidden niet tot een gezellige werkomgeving. Maar met het gebouw zelf zit in wezen goed in elkaar. En het uitzicht op de Waalhaven is en was onovertroffen

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam