Ga naar de inhoud

Met de neefjes naar De Hoek

Ferrie gaat met zijn hond Gerrit en de neefjes met de Hoekse Lijn. De badplaats moet nog flinke stappen zetten op het gebied van gastvrijheid.

Ferrie schrijverscolumn
beeld: Elzeline Kooy

De hond is al 12, dus ik begon al bang te worden. Zou hij het nog meemaken, met de metro naar Hoek van Holland? Maar het wonder is geschied. De metro rijdt. Gerrit en ik zijn reuzeblij want we stappen in bij Coolhaven en we staan een half uur later in een andere wereld.

Dit moeten de neefjes ook meemaken natuurlijk! Het zijn er drie (6, 10 en 11 jaar oud) en denk gerust aan Kwik, Kwek en Kwak. Ze krijgen ondanks (of juist: vanwege?) hun deels Surinaamse achtergrond een ‘vrije Hollandse opvoeding’. Dit betekent dat ze de boel afbreken als je niet uitkijkt.

Mijn taak is het hen af en toe op sleeptouw te nemen voor een cultuurhistorisch verantwoord uitje. Met het OV natuurlijk. Dat vinden ze een hele belevenis, want heel anders dan in die dikke SUV van m’n zus. We gaan dus regelmatig met de trein/bus/metro naar een kasteel/kerk/tentoonstelling.

Helaas staan vanwege kinderterreur enkele musea op de Zwarte Lijst. Zoals Naturalis in Leiden, waar de neefjes ooit een attractie onklaar maakten en meisjes in Petit Bateau-jurkjes heel erg hebben laten huilen. Dat was tot daaraantoe, ik bedoel: maken die mutsen ook ’s wat mee, dit zijn nou jongens uit Rotterdam! Maar daarna wegrennen en je oom achterlaten met boze kak-ouders kan niet worden getolereerd.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures