Ga naar de inhoud

Mini-docu: Achanty’s strijd om haar kinderen terug te krijgen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wat als je kinderen uit huis worden geplaatst? De Rotterdamse Achanty Henriques weet er alles van. Ze is al vier jaar verwikkeld in een strijd om ze terug te krijgen. OPEN Rotterdam maakte van haar een aangrijpend portret: Zonder kinderen naar huis.

Vorige week kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan dat de Nederlandse jeugdzorg alwéér op de schop gaat. Vier jaar na een gigantische stelselwijziging zijn de problemen nog altijd talrijk. De belangrijkste: kinderen moeten te lang wachten op hulp. Ze blijven daardoor achter in een onveilige (thuis)situatie, waardoor deze situatie verder verergert.

Vers Beton en NRC Handelsblad legden begin dit jaar al de nodige misstanden in de Rotterdamse jeugdzorg bloot. Onderzoeksjournalisten Margot Smolenaars en Derk Stokmans constateerden dat hulp voor kinderen te vroeg, te laat of helemaal niet komt.

Zij spraken uitvoerig met Achanty die een harde strijd voert tegen Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR) om haar twee van haar drie kinderen terug te krijgen. Deze instantie heeft tot dusver vier keer geweigerd om een onderzoek te laten doen naar Achanty’s opvoedvaardigheden. JBRR legt daarmee een bevel van de rechter naast zich neer, terwijl het onderzoek noodzakelijk is bij de beoordeling of de moeder weer in staat is voor haar kinderen te zorgen. 

Dat uitspraken niet worden opgevolgd, constateren ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen. In een vorige week verschenen rapport oordelen zij dan ook hard over jeugdbescherming en jeugdreclassering die beslissingen van kinderrechters soms niet of niet onmiddellijk uitvoeren. 

Achanty’s verhaal staat helaas niet op zich. Rotterdam-Rijnmond is de grootste jeugdzorgregio van het land. In eerste helft van 2018 kreeg 8 procent van de hier woonachtige kinderen jeugdzorg. Dat waren er zo’n 28.000. Het juni dit jaar verschenen rapport van de Rotterdamse ombudsman staat vol ‘onvoldoendes’. Die leiden ertoe dat kinderen en jongeren doelloos en zonder hulp thuis zitten, schreef Vers Beton eerder. Behalve een verergering van het oorspronkelijke probleem veroorzaakt dit bijkomende complicaties, zoals schooluitval.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam