Ga naar de inhoud

Mini-docu: Achanty’s strijd om haar kinderen terug te krijgen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wat als je kinderen uit huis worden geplaatst? De Rotterdamse Achanty Henriques weet er alles van. Ze is al vier jaar verwikkeld in een strijd om ze terug te krijgen. OPEN Rotterdam maakte van haar een aangrijpend portret: Zonder kinderen naar huis.

Vorige week kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan dat de Nederlandse jeugdzorg alwéér op de schop gaat. Vier jaar na een gigantische stelselwijziging zijn de problemen nog altijd talrijk. De belangrijkste: kinderen moeten te lang wachten op hulp. Ze blijven daardoor achter in een onveilige (thuis)situatie, waardoor deze situatie verder verergert.

Vers Beton en NRC Handelsblad legden begin dit jaar al de nodige misstanden in de Rotterdamse jeugdzorg bloot. Onderzoeksjournalisten Margot Smolenaars en Derk Stokmans constateerden dat hulp voor kinderen te vroeg, te laat of helemaal niet komt.

Zij spraken uitvoerig met Achanty die een harde strijd voert tegen Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR) om haar twee van haar drie kinderen terug te krijgen. Deze instantie heeft tot dusver vier keer geweigerd om een onderzoek te laten doen naar Achanty’s opvoedvaardigheden. JBRR legt daarmee een bevel van de rechter naast zich neer, terwijl het onderzoek noodzakelijk is bij de beoordeling of de moeder weer in staat is voor haar kinderen te zorgen. 

Dat uitspraken niet worden opgevolgd, constateren ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen. In een vorige week verschenen rapport oordelen zij dan ook hard over jeugdbescherming en jeugdreclassering die beslissingen van kinderrechters soms niet of niet onmiddellijk uitvoeren. 

Achanty’s verhaal staat helaas niet op zich. Rotterdam-Rijnmond is de grootste jeugdzorgregio van het land. In eerste helft van 2018 kreeg 8 procent van de hier woonachtige kinderen jeugdzorg. Dat waren er zo’n 28.000. Het juni dit jaar verschenen rapport van de Rotterdamse ombudsman staat vol ‘onvoldoendes’. Die leiden ertoe dat kinderen en jongeren doelloos en zonder hulp thuis zitten, schreef Vers Beton eerder. Behalve een verergering van het oorspronkelijke probleem veroorzaakt dit bijkomende complicaties, zoals schooluitval.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures