Twee weken geleden debatteerde de Tweede Kamer over de crisis in de jeugdzorg na een vernietigend inspectierapport. Heeft Rotterdam de jeugdzorg wel op orde? “Nee,” stelt hoogleraar Jeugdzorg Annemiek Harder. “Sterker nog: het is op dit moment zelfs diepe crisis.” In dit minicollege legt ze uit hoe Rotterdam haar jeugdzorg kan verbeteren.
“Het inspectierapport concludeerde dat bijna een derde van het jeugdzorgbudget gaat naar coördinatie- en administratiekosten.” Harder wijst als oorzaak daarvoor naar de decentralisatie van 2015. Toen werd jeugdzorg overgeheveld van het rijk naar de gemeenten en werd daarop 15 procent bezuinigd. “Door concurrentie en continue kapitaalvernietiging zijn instellingen heel erg gericht op overleven: survival of the fittest.”
Wie zijn de grootste slachtoffers hiervan? “Jongeren die niet meer thuis kunnen wonen vanwege een onveilige thuissituatie. De zorg hiervoor is het duurst en daarom bezuinigen instellingen het meest hierop.” Het gaat om ongeveer 45.000 jeugdigen, 10 procent van de jeugdigen in de jeugdzorg, met de meest ernstige en complexe problematiek, die niet of te laat geholpen wordt.
Hoe kan het beter? Bekijk het minicollege voor Harder’s aanbevelingen aan gemeente en rijksoverheid.
Nog geen reactie — begin de discussie!