Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Versbeton_minicollege_Annemiek Harder

“Het inspectierapport concludeerde dat bijna een derde van het jeugdzorgbudget gaat naar coördinatie- en administratiekosten.” Harder wijst als oorzaak daarvoor naar de decentralisatie van 2015. Toen werd jeugdzorg overgeheveld van het rijk naar de gemeenten en werd daarop 15 procent bezuinigd. “Door concurrentie en continue kapitaalvernietiging zijn instellingen heel erg gericht op overleven: survival of the fittest.”

Wie zijn de grootste slachtoffers hiervan? “Jongeren die niet meer thuis kunnen wonen vanwege een onveilige thuissituatie. De zorg hiervoor is het duurst en daarom bezuinigen instellingen het meest hierop.” Het gaat om ongeveer 45.000 jeugdigen, 10 procent van de jeugdigen in de jeugdzorg, met de meest ernstige en complexe problematiek, die niet of te laat geholpen wordt.

Hoe kan het beter? Bekijk het minicollege voor Harder’s aanbevelingen aan gemeente en rijksoverheid.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina