Ga naar de inhoud

Minicollege: Hoe kan Rotterdam haar jeugdzorg verbeteren? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Twee weken geleden debatteerde de Tweede Kamer over de crisis in de jeugdzorg na een vernietigend inspectierapport. Heeft Rotterdam de jeugdzorg wel op orde? “Nee,” stelt hoogleraar Jeugdzorg Annemiek Harder. “Sterker nog: het is op dit moment zelfs diepe crisis.” In dit minicollege legt ze uit hoe Rotterdam haar jeugdzorg kan verbeteren.

Versbeton_minicollege_Annemiek Harder

“Het inspectierapport concludeerde dat bijna een derde van het jeugdzorgbudget gaat naar coördinatie- en administratiekosten.” Harder wijst als oorzaak daarvoor naar de decentralisatie van 2015. Toen werd jeugdzorg overgeheveld van het rijk naar de gemeenten en werd daarop 15 procent bezuinigd. “Door concurrentie en continue kapitaalvernietiging zijn instellingen heel erg gericht op overleven: survival of the fittest.”

Wie zijn de grootste slachtoffers hiervan? “Jongeren die niet meer thuis kunnen wonen vanwege een onveilige thuissituatie. De zorg hiervoor is het duurst en daarom bezuinigen instellingen het meest hierop.” Het gaat om ongeveer 45.000 jeugdigen, 10 procent van de jeugdigen in de jeugdzorg, met de meest ernstige en complexe problematiek, die niet of te laat geholpen wordt.

Hoe kan het beter? Bekijk het minicollege voor Harder’s aanbevelingen aan gemeente en rijksoverheid.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures