Ga naar de inhoud

Minicollege: Hoe kan Rotterdam haar jeugdzorg verbeteren? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Twee weken geleden debatteerde de Tweede Kamer over de crisis in de jeugdzorg na een vernietigend inspectierapport. Heeft Rotterdam de jeugdzorg wel op orde? “Nee,” stelt hoogleraar Jeugdzorg Annemiek Harder. “Sterker nog: het is op dit moment zelfs diepe crisis.” In dit minicollege legt ze uit hoe Rotterdam haar jeugdzorg kan verbeteren.

Versbeton_minicollege_Annemiek Harder

“Het inspectierapport concludeerde dat bijna een derde van het jeugdzorgbudget gaat naar coördinatie- en administratiekosten.” Harder wijst als oorzaak daarvoor naar de decentralisatie van 2015. Toen werd jeugdzorg overgeheveld van het rijk naar de gemeenten en werd daarop 15 procent bezuinigd. “Door concurrentie en continue kapitaalvernietiging zijn instellingen heel erg gericht op overleven: survival of the fittest.”

Wie zijn de grootste slachtoffers hiervan? “Jongeren die niet meer thuis kunnen wonen vanwege een onveilige thuissituatie. De zorg hiervoor is het duurst en daarom bezuinigen instellingen het meest hierop.” Het gaat om ongeveer 45.000 jeugdigen, 10 procent van de jeugdigen in de jeugdzorg, met de meest ernstige en complexe problematiek, die niet of te laat geholpen wordt.

Hoe kan het beter? Bekijk het minicollege voor Harder’s aanbevelingen aan gemeente en rijksoverheid.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures