Ga naar de inhoud

Oproep tot radicaal Rotterdams klimaatbeleid

Deze week wordt het Rotterdams Klimaatakkoord gepresenteerd. Daar zal weinig radicaals instaan, vreest Vatan Hüzeir. “Hoog tijd dat de gemeente de regie terugneemt over het falende klimaatbeleid van de haven en de toekomst van de stad veiligstelt”.

VersBeton_Funzig_Klimaat
beeld: Funzig

Het Rotterdams klimaatbeleid faalt. Sinds 1990 is de CO2-uitstoot van de stad en regio met 42 procent gestegen: van 24 megaton in 1990 naar 34 megaton in 2016. In 2007 was Rotterdam nog op dreef om dit broeikasgas te gaan verminderen: het klimaatprogramma ‘Rotterdam Climate Initiative’ streefde destijds naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2025. Maar de bedrijvigheid nam toe, de tweede Maasvlakte werd in gebruik genomen en twee nieuwe kolencentrales werden aangezet. Zo luid als het emissiereductiedoel werd uitgedragen, zo geruisloos werd het weer losgelaten.

Inmiddels produceert Rotterdam een vijfde van de gehele Nederlandse CO2-uitstoot. Elke vierkante meter in Rotterdam produceert jaarlijks gemiddeld 108 kilogram CO2: een gaswolk met het gewicht van een baby-olifant.  

Als we op de huidige voet doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen is Rotterdam in 2030 een van de Europese kuststeden met de meeste economische schade als gevolg van klimaatverandering: ongeveer €200 miljoen per jaar. Dat is meer dan de gemeente nu uitgeeft aan onderwijs (€193 miljoen). Als ook extreme weersomstandigheden worden meegerekend neemt dat bedrag nog aanmerkelijk toe.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam