Ga naar de inhoud

Oproep tot radicaal Rotterdams klimaatbeleid

Deze week wordt het Rotterdams Klimaatakkoord gepresenteerd. Daar zal weinig radicaals instaan, vreest Vatan Hüzeir. “Hoog tijd dat de gemeente de regie terugneemt over het falende klimaatbeleid van de haven en de toekomst van de stad veiligstelt”.

VersBeton_Funzig_Klimaat
beeld: Funzig

Het Rotterdams klimaatbeleid faalt. Sinds 1990 is de CO2-uitstoot van de stad en regio met 42 procent gestegen: van 24 megaton in 1990 naar 34 megaton in 2016. In 2007 was Rotterdam nog op dreef om dit broeikasgas te gaan verminderen: het klimaatprogramma ‘Rotterdam Climate Initiative’ streefde destijds naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2025. Maar de bedrijvigheid nam toe, de tweede Maasvlakte werd in gebruik genomen en twee nieuwe kolencentrales werden aangezet. Zo luid als het emissiereductiedoel werd uitgedragen, zo geruisloos werd het weer losgelaten.

Inmiddels produceert Rotterdam een vijfde van de gehele Nederlandse CO2-uitstoot. Elke vierkante meter in Rotterdam produceert jaarlijks gemiddeld 108 kilogram CO2: een gaswolk met het gewicht van een baby-olifant.  

Als we op de huidige voet doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen is Rotterdam in 2030 een van de Europese kuststeden met de meeste economische schade als gevolg van klimaatverandering: ongeveer €200 miljoen per jaar. Dat is meer dan de gemeente nu uitgeeft aan onderwijs (€193 miljoen). Als ook extreme weersomstandigheden worden meegerekend neemt dat bedrag nog aanmerkelijk toe.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures