Deze week wordt het Rotterdams Klimaatakkoord gepresenteerd. Daar zal weinig radicaals instaan, vreest Vatan Hüzeir. “Hoog tijd dat de gemeente de regie terugneemt over het falende klimaatbeleid van de haven en de toekomst van de stad veiligstelt”.
Het Rotterdams klimaatbeleid faalt. Sinds 1990 is de CO2-uitstoot van de stad en regio met 42 procent gestegen: van 24 megaton in 1990 naar 34 megaton in 2016. In 2007 was Rotterdam nog op dreef om dit broeikasgas te gaan verminderen: het klimaatprogramma ‘Rotterdam Climate Initiative’ streefde destijds naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2025. Maar de bedrijvigheid nam toe, de tweede Maasvlakte werd in gebruik genomen en twee nieuwe kolencentrales werden aangezet. Zo luid als het emissiereductiedoel werd uitgedragen, zo geruisloos werd het weer losgelaten.
Inmiddels produceert Rotterdam een vijfde van de gehele Nederlandse CO2-uitstoot. Elke vierkante meter in Rotterdam produceert jaarlijks gemiddeld 108 kilogram CO2: een gaswolk met het gewicht van een baby-olifant.
Als we op de huidige voet doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen is Rotterdam in 2030 een van de Europese kuststeden met de meeste economische schade als gevolg van klimaatverandering: ongeveer €200 miljoen per jaar. Dat is meer dan de gemeente nu uitgeeft aan onderwijs (€193 miljoen). Als ook extreme weersomstandigheden worden meegerekend neemt dat bedrag nog aanmerkelijk toe.
Nog geen reactie — begin de discussie!