Ga naar de inhoud

Podcast Coolsingelpraat #5: Het grote afvaldebat — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Volgens veel Rotterdammers wordt de stad steeds smeriger, maar wat kunnen we daar aan doen? Hierover spraken we in Coolsingelpraat #5 met raadslid Stephan van Baarle (Denk) en wethouder Buitenruimte Bert Wijbenga. “We gaan zorgen dat je binnen een week van je grofvuil af kan.” 

Abonneer je op ons podcastkanaal via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud.

Naast ongeveer de helft van de vuilnisbakken vuilnis staat afval, inventariseerde de gemeente. Het aantal meldingen steeg het afgelopen jaar ook explosief: sinds 2014 van 454 meldingen naar 54.576 meldingen. Zowel wethouder Wijbenga als raadslid Stephan van Baarle vinden dat de afvalproblematiek in Rotterdam gronding aangepakt moet worden. Maar over de manier waarop, zijn zij het níet eens.

Daar waar zijn voorganger Joost Eerdmans – in de nota Schone Stad – de nadruk legde op meer handhaving en containers, zet Wijbenga in op boetes en gedragsverandering. “De wethouder heeft mooie ambities. Maar die kan hij helemaal niet waarmaken als er tegelijkertijd zo flink gesneden wordt in het budget voor Stadsbeheer”, reageerde Van Baarle op de plannen van de wethouder. Het budget voor Stadsbeheer gaat deze collegeperiode namelijk met 17 miljoen euro omlaag.

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam