Ga naar de inhoud

Studio Stadmaken: gelukkig hebben we de video’s nog — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens het Stadmakerscongres op 8 november zorgden Vers Beton en OPEN Rotterdam voor drie live talkshows onder de naam Studio Stadmaken. Presentator Hasna El Maroudi en tafelheer Mathis J. Bout spraken met uiteenlopende gasten over de thema’s: de drukke stad, de inclusieve stad en de duurzame stad. Bekijk hier de gesprekken terug!

De Drukke Stad: Daar kan/moet nog meer bij!

Het aantal bedrijven, banen, inwoners en bezoekers van Rotterdam groeit. Die groei heeft een plek nodig, iets dat op verschillende plekken in de stad al merkbaar is: een nieuwe hoogbouwvisie, een vastgoedmarkt onder hoge druk en veranderende winkelgebieden in de binnenstad.

Onze eigen Maurice Geluk maakte het dossier Wie bezit de stad? over de invloed van particuliere beleggers in Rotterdam. Hij licht zijn dossier toe.

Anke Griffioen is bestuurskundige, filosoof en schoenverkoper bij Calandschoen op de Nieuwe Binnenweg. Ze trok diverse projecten om verbeteringen in haar wijk en straat aan te brengen. Voor de revitalisatie van de Nieuwe Binnenweg tussen Eendrachtsplein en ‘s-Gravendijkwal, kreeg zij samen met Jeanne Hogenboom in 2013 de Van der Leeuwprijs. In 2014 benoemde Vers Beton haar tot schaduwwethouder Economie en Bestuurlijke Vernieuwing. Met Anke spraken we over de toegenomen druk op het centrum van de stad en de ontwikkeling van de winkelgebieden.

Als het centrum steeds drukker en onbetaalbaarder wordt om in te wonen, kom je in de buitenwijken terecht. OPEN ging de straat op om eens na te vragen waar men liever woont: midden in het drukke en bruisende centrum, of toch liever rustig en op wat afstand?

In de nieuwe Hoogbouwvisie staat dat er rondom de zogeheten ‘Alexanderknoop’ torens gebouwd kunnen gaan worden. Prins Alexander is een gebied in ontwikkeling, met zijn eigen voordelen en uitdagingen. We gingen daarover in gesprek met Bas Kortmann. Met het Huis van Oosterflank en Theatergroep Powerboat is hij al zes jaar nauw betrokken bij de wijk.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures