Tijdens het Stadmakerscongres op 8 november zorgden Vers Beton en OPEN Rotterdam voor drie live talkshows onder de naam Studio Stadmaken. Presentator Hasna El Maroudi en tafelheer Mathis J. Bout spraken met uiteenlopende gasten over de thema’s: de drukke stad, de inclusieve stad en de duurzame stad. Bekijk hier de gesprekken terug!
De Drukke Stad: Daar kan/moet nog meer bij!
Het aantal bedrijven, banen, inwoners en bezoekers van Rotterdam groeit. Die groei heeft een plek nodig, iets dat op verschillende plekken in de stad al merkbaar is: een nieuwe hoogbouwvisie, een vastgoedmarkt onder hoge druk en veranderende winkelgebieden in de binnenstad.
Onze eigen Maurice Geluk maakte het dossier Wie bezit de stad? over de invloed van particuliere beleggers in Rotterdam. Hij licht zijn dossier toe.
Anke Griffioen is bestuurskundige, filosoof en schoenverkoper bij Calandschoen op de Nieuwe Binnenweg. Ze trok diverse projecten om verbeteringen in haar wijk en straat aan te brengen. Voor de revitalisatie van de Nieuwe Binnenweg tussen Eendrachtsplein en ‘s-Gravendijkwal, kreeg zij samen met Jeanne Hogenboom in 2013 de Van der Leeuwprijs. In 2014 benoemde Vers Beton haar tot schaduwwethouder Economie en Bestuurlijke Vernieuwing. Met Anke spraken we over de toegenomen druk op het centrum van de stad en de ontwikkeling van de winkelgebieden.
Als het centrum steeds drukker en onbetaalbaarder wordt om in te wonen, kom je in de buitenwijken terecht. OPEN ging de straat op om eens na te vragen waar men liever woont: midden in het drukke en bruisende centrum, of toch liever rustig en op wat afstand?
In de nieuwe Hoogbouwvisie staat dat er rondom de zogeheten ‘Alexanderknoop’ torens gebouwd kunnen gaan worden. Prins Alexander is een gebied in ontwikkeling, met zijn eigen voordelen en uitdagingen. We gingen daarover in gesprek met Bas Kortmann. Met het Huis van Oosterflank en Theatergroep Powerboat is hij al zes jaar nauw betrokken bij de wijk.
Nog geen reactie — begin de discussie!