Ga naar de inhoud

Waarom plastic weer bij het vuilnis mag maar Rotterdam toch meer gaat recyclen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Trouwe plastic-afvalscheiders hebben het vast al gezien: de tekst ‘PMD-container, tot ziens!’ kondigt het vertrek aan van de oranje-grijze plasticcontainers. Voortaan wordt het bij de afvalverwerker uit het vuilnis gevist door nieuwe machines. Manon Dillen zocht wat uit Rotterdam hiermee wint op het gebied van plasticrecycling, en of braaf scheiden eigenlijk zin had.

Vers Beton Alice Saey Blue City Plastic
beeld: Alice Saey

‘Steden schuilen niet wanneer het regent’, prijkt op de gevel van het gebouw van Stadsbeheer Rotterdam aan het Kleinpolderplein. Inderdaad hinderen de herfstbuien de bedrijvigheid niet, op de werkplaats van Vervoer en Materieel. Het kantoorgebouw van Joost van Maaren, manager van de afdeling Inzameling en Hergebruik en Peter Verschoor, projectmanager Circulaire Economie bij Gemeente Rotterdam, is gemeubileerd met allerlei vernuftige spullen, zoals stoelen gemaakt van oude straat containers. Ze leggen graag uit waarom de grote oranje-grijze containers uit het straatbeeld gaan verdwijnen. 

“De PMD-container was er eigenlijk altijd al als tussenoplossing”, vertelt Van Maaren. Dat zit zo: “Sinds 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic in te zamelen. Bedrijven die verpakte producten op de markt brengen zijn namelijk verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van kunststofafval. Daarvoor betalen zij per kilo verpakkingen een bijdrage aan het Afvalfonds Verpakkingen. Uit dit fonds wordt de gemeente betaald om afval in te zamelen.” Daarom verschenen de plasticbakken in de stad. Maar toenmalig Wethouder Bolsius stuurde vanaf het begin al aan op ‘nascheiding’ – bij de afvalverwerker – in plaats van bronscheiding – door de stadsbewoners – omdat de milieuwinst daarbij hoger is.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Hoeveel van het apart ingezamelde plastic werd er hergebruikt. Heb gehoord, dat plastic waar eten in heeft gezeten, niet geëxporteerd kan worden. Problemen door de verschillende soorten en kleuren bij plastic.
  En hoe zit het met het apart inzamelen van papier. Hoeveel wordt er nu werkelijk gebruikt? Of is er sprake van veel vervuiling, omdat er toch andere rommel, zoals plastic bij gegooid wordt?

  Het part inzamelen levert inderdaad wel een inzicht in de enorme hoeveelheden plastic die we nu gebruiken. Zelfs bij een klein huishouden al een paar zakken per week.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam