Ga naar de inhoud

Waarom plastic weer bij het vuilnis mag maar Rotterdam toch meer gaat recyclen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Trouwe plastic-afvalscheiders hebben het vast al gezien: de tekst ‘PMD-container, tot ziens!’ kondigt het vertrek aan van de oranje-grijze plasticcontainers. Voortaan wordt het bij de afvalverwerker uit het vuilnis gevist door nieuwe machines. Manon Dillen zocht wat uit Rotterdam hiermee wint op het gebied van plasticrecycling, en of braaf scheiden eigenlijk zin had.

Vers Beton Alice Saey Blue City Plastic
beeld: Alice Saey

‘Steden schuilen niet wanneer het regent’, prijkt op de gevel van het gebouw van Stadsbeheer Rotterdam aan het Kleinpolderplein. Inderdaad hinderen de herfstbuien de bedrijvigheid niet, op de werkplaats van Vervoer en Materieel. Het kantoorgebouw van Joost van Maaren, manager van de afdeling Inzameling en Hergebruik en Peter Verschoor, projectmanager Circulaire Economie bij Gemeente Rotterdam, is gemeubileerd met allerlei vernuftige spullen, zoals stoelen gemaakt van oude straat containers. Ze leggen graag uit waarom de grote oranje-grijze containers uit het straatbeeld gaan verdwijnen. 

“De PMD-container was er eigenlijk altijd al als tussenoplossing”, vertelt Van Maaren. Dat zit zo: “Sinds 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic in te zamelen. Bedrijven die verpakte producten op de markt brengen zijn namelijk verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van kunststofafval. Daarvoor betalen zij per kilo verpakkingen een bijdrage aan het Afvalfonds Verpakkingen. Uit dit fonds wordt de gemeente betaald om afval in te zamelen.” Daarom verschenen de plasticbakken in de stad. Maar toenmalig Wethouder Bolsius stuurde vanaf het begin al aan op ‘nascheiding’ – bij de afvalverwerker – in plaats van bronscheiding – door de stadsbewoners – omdat de milieuwinst daarbij hoger is.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures