Ga naar de inhoud

Wat te doen met het Eneco-miljard? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Begin deze week werd bekend dat Eneco is geprivatiseerd: de lokale overheden verkopen het aan het Japanse Mitsubishi. 44 gemeenten kunnen – als de deal rond is – cashen. Rotterdam is spekkoper met 1,3 miljard van de 4,1. Wat zijn de voorzichtige plannen en proefballonnen die al genoemd zijn voor deze bonus? Vers Beton maakt een overzicht.

“Laten we alsjeblíéft geen verlanglijstjes maken”, zucht VVD-voorman Vincent Karremans, als hem gevraagd wordt naar het Eneco-miljard. “Dan loop je het risico dat je ieder een beetje krijgt, maar dat uiteindelijk niemand iets heeft waar we op de lange termijn wat aan hebben.” En daar zijn de raadsleden opvallend eensgezind over.

Twee uitgaven calculeert het college wel alvast in: het gat vanwege het wegvallen van dividendinkomsten door de verkoop wordt over de jaren gedicht met 60 miljoen, en met 68,2 miljoen wordt een lening voor de energietransitie terugbetaald. Daarbovenop wil het college nog eens 28 miljoen reserveren voor het Energietransitiefonds.

Stuk voor stuk waarschuwen de terughoudende raadsleden om het resterende geld niet uit te geven aan wat zich niet terugverdient, of aan zaken waar de stad en haar toekomstige generaties op de lange termijn niets aan hebben. Dus: niet het gat op de begroting van de jeugd- en ouderenzorg ermee vullen, en géén geld naar het Songfestival.

‘Bezit voor bezit’

Al één reactie — discussieer mee!

 • Wat er gaat gebeuren?

  Als wij niet leren van de geschiedenis zijn we gedoemd hem te herhalen.

  Kijk wat er is gebeurd met het miljard van de AVR ?
  De linkse kerk heeft het met hulp van de VVD verjubeld.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures