Ga naar de inhoud

Wat te doen met het Eneco-miljard? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Begin deze week werd bekend dat Eneco is geprivatiseerd: de lokale overheden verkopen het aan het Japanse Mitsubishi. 44 gemeenten kunnen – als de deal rond is – cashen. Rotterdam is spekkoper met 1,3 miljard van de 4,1. Wat zijn de voorzichtige plannen en proefballonnen die al genoemd zijn voor deze bonus? Vers Beton maakt een overzicht.

“Laten we alsjeblíéft geen verlanglijstjes maken”, zucht VVD-voorman Vincent Karremans, als hem gevraagd wordt naar het Eneco-miljard. “Dan loop je het risico dat je ieder een beetje krijgt, maar dat uiteindelijk niemand iets heeft waar we op de lange termijn wat aan hebben.” En daar zijn de raadsleden opvallend eensgezind over.

Twee uitgaven calculeert het college wel alvast in: het gat vanwege het wegvallen van dividendinkomsten door de verkoop wordt over de jaren gedicht met 60 miljoen, en met 68,2 miljoen wordt een lening voor de energietransitie terugbetaald. Daarbovenop wil het college nog eens 28 miljoen reserveren voor het Energietransitiefonds.

Stuk voor stuk waarschuwen de terughoudende raadsleden om het resterende geld niet uit te geven aan wat zich niet terugverdient, of aan zaken waar de stad en haar toekomstige generaties op de lange termijn niets aan hebben. Dus: niet het gat op de begroting van de jeugd- en ouderenzorg ermee vullen, en géén geld naar het Songfestival.

‘Bezit voor bezit’

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Bekijk alle vacatures