Ga naar de inhoud

Wat te doen met het Eneco-miljard? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Begin deze week werd bekend dat Eneco is geprivatiseerd: de lokale overheden verkopen het aan het Japanse Mitsubishi. 44 gemeenten kunnen – als de deal rond is – cashen. Rotterdam is spekkoper met 1,3 miljard van de 4,1. Wat zijn de voorzichtige plannen en proefballonnen die al genoemd zijn voor deze bonus? Vers Beton maakt een overzicht.

“Laten we alsjeblíéft geen verlanglijstjes maken”, zucht VVD-voorman Vincent Karremans, als hem gevraagd wordt naar het Eneco-miljard. “Dan loop je het risico dat je ieder een beetje krijgt, maar dat uiteindelijk niemand iets heeft waar we op de lange termijn wat aan hebben.” En daar zijn de raadsleden opvallend eensgezind over.

Twee uitgaven calculeert het college wel alvast in: het gat vanwege het wegvallen van dividendinkomsten door de verkoop wordt over de jaren gedicht met 60 miljoen, en met 68,2 miljoen wordt een lening voor de energietransitie terugbetaald. Daarbovenop wil het college nog eens 28 miljoen reserveren voor het Energietransitiefonds.

Stuk voor stuk waarschuwen de terughoudende raadsleden om het resterende geld niet uit te geven aan wat zich niet terugverdient, of aan zaken waar de stad en haar toekomstige generaties op de lange termijn niets aan hebben. Dus: niet het gat op de begroting van de jeugd- en ouderenzorg ermee vullen, en géén geld naar het Songfestival.

‘Bezit voor bezit’

Al één reactie — discussieer mee!

  • Wat er gaat gebeuren?

    Als wij niet leren van de geschiedenis zijn we gedoemd hem te herhalen.

    Kijk wat er is gebeurd met het miljard van de AVR ?
    De linkse kerk heeft het met hulp van de VVD verjubeld.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam