Ga naar de inhoud

2019 was het jaar van het klimaat — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Na jaren discussie over het klimaatbeleid kwam er in 2019 voor het eerst echt beweging in. Het vrijblijvend debatteren kwam ten einde en zelfs Leefbaar werd ‘klimaatrealist’. Maar ook werd nu pas duidelijk hoe ingewikkeld de hele operatie is, zag Guido van Eijck.

versbeton_politiek-30dec2020-01
beeld: Michael van Kekem

Symbolisch was het wel, de presentatie van het Rotterdams Klimaatakkoord, eind november: ook in de smerigste stad van Nederland, met een haven die goed is voor twintig procent van de landelijke CO2-uitstoot, staat klimaatverandering nu echt op de kaart. Na een half jaar onderhandelen kwamen ruim honderd partijen tot een lijst van 49 ‘klimaatdeals’. Die maatregelen moeten de CO2-uitstoot in 2030 hebben gehalveerd – mits alle goede voornemens worden uitgevoerd.

Dit jaar volgden de berichten over klimaatingrepen elkaar in hoog tempo op. Er waren berichten over bussen die rijden op stroom, en over walstroom voor schepen in de haven. Op de Maasvlakte draait sinds kort de grootste windmolen ter wereld. En niet te vergeten, in vijf Rotterdamse wijken  wordt nu nagedacht over een toekomst zonder gas.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures