Na jaren discussie over het klimaatbeleid kwam er in 2019 voor het eerst echt beweging in. Het vrijblijvend debatteren kwam ten einde en zelfs Leefbaar werd ‘klimaatrealist’. Maar ook werd nu pas duidelijk hoe ingewikkeld de hele operatie is, zag Guido van Eijck.

Symbolisch was het wel, de presentatie van het Rotterdams Klimaatakkoord, eind november: ook in de smerigste stad van Nederland, met een haven die goed is voor twintig procent van de landelijke CO2-uitstoot, staat klimaatverandering nu echt op de kaart. Na een half jaar onderhandelen kwamen ruim honderd partijen tot een lijst van 49 ‘klimaatdeals’. Die maatregelen moeten de CO2-uitstoot in 2030 hebben gehalveerd – mits alle goede voornemens worden uitgevoerd.
Dit jaar volgden de berichten over klimaatingrepen elkaar in hoog tempo op. Er waren berichten over bussen die rijden op stroom, en over walstroom voor schepen in de haven. Op de Maasvlakte draait sinds kort de grootste windmolen ter wereld. En niet te vergeten, in vijf Rotterdamse wijken wordt nu nagedacht over een toekomst zonder gas.
Nog geen reactie — begin de discussie!