Ga naar de inhoud

Coolsingelpraat #6: Een jaar na de moord op Humeyra — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Bianca, Sarah en Humeyra. Het zijn de namen van drie jonge vrouwen die vorig jaar kort na elkaar in Rotterdam werden vermoord, door een dader die ze kenden. In de politieke podcast Coolsingelpraat blikken we terug: wat hebben hulpverleners en de politiek hiervan geleerd?

Abonneer je op ons podcastkanaal via SpotifyiTunesStitcher of Soundcloud.

“Wij hebben hier gefaald”, zegt bestuurder Debby Maas van Veilig Thuis als ze terugziet op de hulpverlening bij Humeyra. “Dit is een heel pijnlijke les, die wij nog dagelijks voelen.” Als gevolg van een verkeerde inschatting van de hulporganisatie werd de zaak niet aangemerkt als stalking en kwam de hulpverlening niet goed op gang, bleek vorige maand uit een inspectierapport.

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam stelt dat zowel hulporganisaties als het politiek bestuur te vaak in de verdediging schieten over het eigen handelen, in plaats van hun fouten erkennen en ervan leren: “Dat moeten we niet willen doen.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam