Ga naar de inhoud

Feestmenu zonder verspilling: zo kan de Rotterdamse horeca circulair koken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In deze decembermaand werken Rotterdamse ondernemers hard om de mooiste feestmenu’s op tafel te krijgen. Helaas verdwijnt bij hen jaarlijks 7520 ton voedsel weer in de prullenbak. Manon Dillen zocht uit waar de kansen liggen om beter gebruik te maken van restproducten in de horeca.

Vers Beton – Oana Clitan – Bluecity Foodwaste.gif
(klik voor GIFje) beeld: Oana Clitan

Om de mondjes van alle Rotterdammers te vullen komt er per jaar zo’n 590.000 ton aan eten de stad binnen. Volgens het onderzoek Circulair Rotterdam verdwijnt 14 procent van dat eten , ofwel 38.400 ton, in de vuilnisbak zonder dat we het opeten (gft zit daar niet bij). Daarvan wordt 7.520 ton in de horeca verspild. Niet best, noch vanuit duurzaamheidsoogpunt, noch vanuit economisch oogpunt. Een aantal innovatieve Rotterdamse horecaondernemers is daarom aan het experimenteren geslagen met organische reststromen en duurzamere omgang met voedsel. 

Een van die ondernemers is Aloha Bar in het voormalige Tropicana. Salesmanager Anouk van den Heuvel vertelt hoe het restaurant met hun buren BlueCity nauw samenwerkt om organische restromen opnieuw te gebruiken. “Het vergt een andere mindset. We kijken naar de menukaart, hoe de gerechten op elkaar kunnen aansluiten. Van het ene gerecht met rode kool en ui hou je bijvoorbeeld schillen over. Die branden we in de oven tot groente-as, en leggen een ander gerecht ermee in, waardoor dat een rokerige smaak krijgt. Van bladeren en de stengels van veel groenten maken we kruidenpesto. Soms gebruiken we resten ook voor de bar, zo maken we van radijsafsnijdsels een gerookte radijslikeur.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam