Ga naar de inhoud

Feestmenu zonder verspilling: zo kan de Rotterdamse horeca circulair koken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In deze decembermaand werken Rotterdamse ondernemers hard om de mooiste feestmenu’s op tafel te krijgen. Helaas verdwijnt bij hen jaarlijks 7520 ton voedsel weer in de prullenbak. Manon Dillen zocht uit waar de kansen liggen om beter gebruik te maken van restproducten in de horeca.

Vers Beton – Oana Clitan – Bluecity Foodwaste.gif
(klik voor GIFje) beeld: Oana Clitan

Om de mondjes van alle Rotterdammers te vullen komt er per jaar zo’n 590.000 ton aan eten de stad binnen. Volgens het onderzoek Circulair Rotterdam verdwijnt 14 procent van dat eten , ofwel 38.400 ton, in de vuilnisbak zonder dat we het opeten (gft zit daar niet bij). Daarvan wordt 7.520 ton in de horeca verspild. Niet best, noch vanuit duurzaamheidsoogpunt, noch vanuit economisch oogpunt. Een aantal innovatieve Rotterdamse horecaondernemers is daarom aan het experimenteren geslagen met organische reststromen en duurzamere omgang met voedsel. 

Een van die ondernemers is Aloha Bar in het voormalige Tropicana. Salesmanager Anouk van den Heuvel vertelt hoe het restaurant met hun buren BlueCity nauw samenwerkt om organische restromen opnieuw te gebruiken. “Het vergt een andere mindset. We kijken naar de menukaart, hoe de gerechten op elkaar kunnen aansluiten. Van het ene gerecht met rode kool en ui hou je bijvoorbeeld schillen over. Die branden we in de oven tot groente-as, en leggen een ander gerecht ermee in, waardoor dat een rokerige smaak krijgt. Van bladeren en de stengels van veel groenten maken we kruidenpesto. Soms gebruiken we resten ook voor de bar, zo maken we van radijsafsnijdsels een gerookte radijslikeur.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Hoe geëmancipeerd zijn de grootste werkgevers van Rotterdam anno 2025?

    • Economie en ondernemerschap

    In 2017 onderzocht Vers Beton hoe het gesteld was met het emancipatiebeleid van Rotterdams grootste werkgevers. Acht jaar later is het tijd voor een update. Hoe staat het er nu voor bij deze werkgevers?

  • De Witte de With is lang zo speciaal niet meer

    • Economie en ondernemerschap

    Van beruchte straat vol gokhuizen en bordelen naar cultuurplek met speciaalzaken—nu dreigt Addy Seuren na 25 jaar zijn danswinkel op de Witte de With kwijt te raken aan torenhoge huur en oprukkende horeca

  • “Nog meer vloeibaar gas in de Rotterdamse haven? Dacht het niet”

    • Haven

    De Rotterdamse bedrijven Vopak en Gasunie willen hun LNG-terminal Gate uitbreiden. Waanzin, betoogt Leo van Kampenhout van Fossielvrij NL in dit opiniestuk. “Dit project tegenhouden kan, maar daar hebben we de creatieve kracht van Rotterdammers voor nodig.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Join us for A Station for Resources #03: In the Wake of the Lost Hangout
    A dialogue on techno-utopias and smart city imaginaries with Angeliki Diakrousi and Shivano Raghoenathsingh

    Venue: Het Grondstoffenstation
    Datum:
  • Miauw exposeert in Rotterdamse barokke kapsalon: popart kunst met een knipoog naar Vermeer en Van Gogh

    Venue: Guido Rieger
    Datum:
  • Katie Boyle

    • Evenement

    Katie Boyle is een Ierse comedian die inmiddels furore maakt vanuit New York. In haar comedy verkent ze met veel flair haar worsteling met Amerikaanse cultuur, daten, therapie en – jawel – schaamte.

    Venue: Comedy Club Haug
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Jij weet met jouw spark en gevoel voor gastvrijheid onze bezoekers te betoveren en bezorgt iedereen graag een warm welkom. Je houdt van servicegericht werken en wilt graag bijdragen aan een goed kaartverkoopproces voor onze bezoekers.

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Bekijk alle vacatures