Ga naar de inhoud

Fotograaf Salih Kiliç: “Ik wil de persoon in dat burgemeesterspak laten zien” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Geïnspireerd door Pete Souza, die Barack Obama tijdens zijn presidentschap fotografeerde, volgt fotograaf Salih Kiliç burgemeester Aboutaleb al ruim een jaar in zijn werk. Hij mag overal bij zijn. Nu hij weet dat de burgemeester nog een termijn wil blijven, zou zijn project zomaar eens zes jaar langer kunnen gaan duren.

Wie iemand is, kan je beter aflezen aan iemands handelen dan aan iemands woorden. Dat probeer ik mijn studenten op de kunstacademie steeds in te prenten als ze verhalen schrijven.

Het is een breed toepasbaar principe dat ook voor fotografen geldt, bedenk ik als ik naar de foto’s kijk die fotograaf Salih Kiliç het afgelopen jaar maakte van burgemeester Aboutaleb. Kiliç heeft een aantal foto’s meegenomen naar onze afspraak. Ik blader erdoorheen en blijf hangen bij een foto waarop een agent in uniform op straat in gesprek is met een man die, op de rug gezien, wat sjofel oogt. Links in het beeld, bijna tegen te rand van het kader, staat de burgemeester. Weggedoken in de kraag van een windjack, met een gebreide muts over de oren getrokken en aan zijn voeten een paar onhippe sportschoenen.

De burgemeester doet zijn best om er niet als burgemeester uit te zien, maar je herkent hem direct aan zijn oogopslag achter het lichte brilmontuur. Kiliç vertelt dat de burgemeester die avond meeliep met een agent op een ronde door de buurt tussen de Nieuwe Binnenweg en de Rochussenstraat. De agent sprak iemand aan die waarschijnlijk onder invloed was, wat tot een wat verhit gesprek leidde. “Op dat moment zei Aboutaleb iets als ‘even rustig aan joh’. De man keek hem vol verbazing aan en zei ‘Abiedabbie!’ en ging helemaal uit zijn stekker. Mensen reageren heel erg sterk op hem, zelfs als ze zijn naam niet eens goed kennen.”

We bladeren verder naar de volgende foto. Twee mannen staan in de deuropening van een woning met de burgemeester te praten. “Deze man wilde graag zijn vader aan Aboutaleb laten zien, even een hand schudden. Dat betekent veel voor mensen.” Aboutaleb de handenschudder, het luisterend oor waar mensen graag op afstappen, de hoogwaardigheidsbekleder, maar ook de man die het – zelfs als hij incognito met een agent op stap is – niet kan laten om een ruzie te willen sussen. Niet de woorden, maar het handelen van de burgemeester: de foto’s van Kiliç zitten er dicht op.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam