Ga naar de inhoud

Hoe ik van straatkind veranderde in een gentrificerende huizenbezitter — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tina Rahimy is lector Sociaal werk in de superdiverse stad. In dit essay beschouwt ze de veranderingen die Rotterdam doormaakt, aan de hand van een bijzondere, persoonlijke reflectie. 

Vers Beton – Lucia Lenders – Essay
beeld: Lucia Lenders

“Wees kritisch maar geef ook handvatten.” Dat is een verzoek dat je als een filosoof altijd krijgt, zoals voor dit essay over inclusieve verdichting. Dat wil ik trouwens voor alle helderheid ook doen, concreet zijn en een advies geven. Toch moet ik eerlijk bekennen dat dat best lastig is. Ik ben niet alleen een Lector en een Dr, maar ook een stadsbewoner met heel tegenstrijdige ervaringen en wensen. Ik ben kortom meer dan alles een Rotterdammer.

Rotterdam, permanent en altijd bereidwillig in een identiteitscrisis. We hebben last van een bouwmanie, maar waag het niet om ons oorlogsverleden te vergeten. We zijn lekker trots divers, maar stemmen graag polariserend. We hebben onze armste wijken van de stad lekker tegen de rijkste wijken geplakt. En die Amsterdammers motten we niet, maar ze mogen wel doekoe betalen voor onze panden. We tieren op die stomme toeristen die maar geen Hollands praten, maar het Eurovisiesongfestival willen we wel betalen.

En als ik in een zaal als deze sta, dan wil ik toch het meest zichtbare en urgente agenderen. De stad waar ik bijna dertig jaar woon, is in een zeer snel tempo veranderd. De standaardtermen en -wijken kan ik benoemen. Afrikaanderwijk, Crooswijk, gentrificatie, prijsstijgingen. Dat niet alleen alleenstaande mensen, maar zelfs stellen met twee modale inkomens geen huis meer kunnen bemachtigen in een zogenaamde volkswijk als Noord. Het is belangrijk om het te zeggen, het is belangrijk om het aan te kaarten en te laten zien dat we die kant niet op willen.

Maar ik moet toch bekennen dat dit standaardverhalen zijn. Laten we eerlijk zijn, Google kan u hierover beter informeren dan ik. Ik zou geen filosoof zijn als ik al deze verhalen niet ging bevragen. Klopt het überhaupt? Is Rotterdam in alle opzichten in een rap tempo veranderd? Wat betekent het nou om een Rotterdammert te zijn?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Op zaterdagmiddag 21 juni aanstaande gedenkt Boekhandel Donner de 100ste sterfdag van Rotterdams grootste dichter, Jan Hendrik Leopold (1865-1925).

    Venue: Donor Theater
    Datum:
  • De nieuwe wereld stort in voor onze ogen en niemand wil verantwoordelijkheid nemen. Ondertussen heeft Facu Díaz besloten terug te keren naar stand-up comedy om de mensheid te vermaken terwijl alles om hem heen in brand staat.

    Venue: Comedy Club Haug
    Datum:
  • Kom 27 juni naar het Vers Beton-debat tijdens de Architectuur Maand, over de vraag: Zijn spektakelarchitectuur en cultuurgebouwen in Rotterdam onlosmakelijk met elkaar verbonden?

    Venue: Festivalhart Rotterdam Architectuur Maand
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Dat participatie zoveel meer is dan ‘het juiste middel inzetten voor de juiste doelgroep’ hoeven we jou niet te vertellen. Jij snapt dat participatie cruciaal is om de veranderingen die op de stad afkomen voor iedereen begrijpelijk en behapbaar te maken. Dat begint bij het begrijpen van de inhoud van het project. Daarnaast gaat het juist ook over coalities smeden, onderling vertrouwen kweken en samenwerkingen optuigen.

  • Bekijk alle vacatures