Ga naar de inhoud

IJsselmonde toont waar de verduurzaming van een doorsnee woonwijk op stuk loopt

De kenmerkende doorzonrijtjeswoningen uit de jaren ’60, zoals in Lombardijen, IJsselmonde en Het Lage Land, moeten nodig verduurzaamd worden: ze zijn nauwelijks geïsoleerd. In Tuinenhoven, een wijk in IJsselmonde met 25 procent particulier bezit, gebeurt dat nu bij zo’n 300 huizen. Is deze zorgvuldige aanpak een voorbeeld voor dit soort wijken?


VersBeton_SylvanaLansu_Ijsselmonde (8)

beeld: Sylvana Lansu

De gemetselde woningen – twee lagen met een plat dak – in de wijk Tuinenhoven, IJsselmonde, zijn grotendeels in bezit van wooncorporatie Woonbron. Ze worden gerenoveerd en verduurzaamd door projectontwikkelaar VORM en Woonbron. Maar zo’n 25 procent van de woningen in de wijk is particulier bezit. Ze liggen her en der tussen de huurwoningen en worden overgeslagen. Het lijkt onhandig: zo’n intensief traject starten, waarbij toch een kwart van de panden in de kou blijft staan.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam