Ga naar de inhoud

Kerst in het zwembad

Ferrie Weeda neemt de lezer mee naar het Van Maanenbad in de kerstvakantie. Dit jaar geen Disney, maar alleen de dreigende vragen van meneer Peter in de doucheruimte. 

Chloorlucht, TL-verlichting en gladde tegels – er zijn plekken waar kerstsfeer beter tot z’n recht komt. Toch doet het personeel van het zwembad z’n best. Een playlist met weeïge kerstliedjes, glimmende frutsels aan het plafond en een nepboom met knipperende lampjes. Er staat ook een levensgrote opblaaskerstman bij de receptie. Deze had thematisch gezien beter in het zwembad kunnen liggen, maar okay.

Het zwembad was vorig jaar voor het eerst ooit in de kerstvakantie geopend. Ze pakten groots uit. Vrijzwemmen met 10.000 drijvende objecten, een cursus zeemeerminzwemmen (!) en een filmvertoning van Finding Nemo. Ik vond een film over onderwaterleven in een zwembad heel toepasselijk, maar het bleek onmogelijk om de film te volgen en tegelijk baantjes te trekken. Dat was de conclusie voor meer mensen. Niemand keek. 

Deze kerstvakantie geen heisa in het zwembad. Zoals altijd staat Meneer Peter in de doucheruimte. Zijn sociale leven bestaat uit gesprekken met medezwemmers onder de douche. Meneer Peter is een fenomeen. Zijn basisvraag is ‘lekker gezwommen?’, wat simpel klinkt, maar door zijn intonatie angst inboezemt. Hij stelt de vraag tergend langzaam: lijzig, bezwerend, bombastisch en toch melodieus. Ondertussen kijkt hij je indringend aan met zijn droevige hondenogen. Als meneer Peter informeert of je lekker hebt gezwommen, klinkt het alsof hij vraagt of je klaar bent voor de Dag des Oordeels.

De conversaties van meneer Peter lopen volgens een vaste routine. Hij wacht niet op het antwoord en vertelt dat zwemmen gezond voor je is. Daarna deelt hij mee dat hij zelf ‘recreatief zwemmer’ is, een jaarabonnement heeft en graag in de sauna zit. Als je dan nog aandacht voor hem toont (veel mensen lopen weg en vaste bezoekers negeren hem meestal) vraagt hij wat je vanavond gaat eten. De gewijzigde openingstijden vanwege de kerstdagen bieden meneer Peter dankbare afwisseling in de gespreksstof.

“Lekker gezwommen? Ja? Fijn voor u!”, roept meneer Peter tegen een willekeurig slachtoffer. “Zwemmen is een gezonde bezigheid. Maar woensdag en donderdag is het zwembad dicht hè. En u meneer? Ook lekker gezwommen? Lekker hè, zwemmen. Het is een fijne bezigheid.” Niemand reageert, een nieuweling kijkt licht geïntimideerd en enkele vaste bezoekers draaien zich om. Meneer Peter staart naar vijf ruggen en vervolgt zijn mantra: “Ik ga heel vaak zwemmen, bijna elke dag. Ik heb een jaarabonnement. Maar ik ben een recreatief zwemmer. Vrijdag zijn ze weer open. Vanwege de kerstdagen. Er liggen folders met de openingstijden bij de receptie.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • The Art Book Fest is the place for those who love artists’ publications – from books to zines, from toolkits to experimental projects. In addition to tables with the latest releases, there will be book presentations, workshops, food and music. Everyone is welcome!

  Venue: clubhouse of Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
  Datum:
 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures