Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Bron: beeld: www.youtube.com

In opdracht van gemeente, politie, OM, en douane onderzocht Bisschop samen met vier andere wetenschappers van de Erasmus Universiteit de aanpak van drugscriminaliteit in de haven. “Anderhalf jaar hebben wij allerhande bronnen van overheidsdiensten en bedrijven in de haven bestudeerde, interviews afgenomen, observaties gedaan en politiedossiers ingezien.” Conclusie? Rotterdam kan het niet alleen oplossen. De landen waar de drugs vandaan komt en waar het geconsumeerd wordt, zijn onderdeel van het verhaal. “Niet al die cocaïne die de Rotterdamse haven binnenkomt, wordt immers in de Nederlandse partyscene of op de Zuidas gesnoven.”

Aan de hand van een schema legt ze uit welke belangrijke spelers de haven kent om drugssmokkel tegen te gaan. “Belangrijk is het HARC team: Hit and Run Cargo team bestaande uit zeehavenpolitie, FIOD, douane en een vaste officier van justitie, met specifieke expertise van de smokkelnetwerken.”

Bisschop vertelt voor welke uitdagingen de haven staat in de aanpak van drugssmokkel. Bijvoorbeeld de focus op import terwijl Nederland zelf ook drugs produceert. “Die export is niet in beeld.” En corruptie: “Uit onderzoek werd duidelijk dat criminele netwerken ingebed zijn in de beroepsstructuren van de haven.”

Bekijk het minicollege voor haar uitleg over de kwetsbaarheden van de haven en de oplossingen tegen drugssmokkel.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina