Ga naar de inhoud

Minicollege: Is de Rotterdamse haven opgewassen tegen drugssmokkel? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind november melde Aboutaleb dat dit jaar een recordvangst van 28.000 kilo cocaïne onderschept is. Drugssmokkel in de Rotterdamse haven staat hoog op de politieke agenda. Vers Beton vroeg aan criminoloog Lieselot Bisschop: is de Rotterdamse haven wel opgewassen tegen drugssmokkel? Ja en nee, stelt zij. Bekijk het minicollege!

beeld: www.youtube.com

In opdracht van gemeente, politie, OM, en douane onderzocht Bisschop samen met vier andere wetenschappers van de Erasmus Universiteit de aanpak van drugscriminaliteit in de haven. “Anderhalf jaar hebben wij allerhande bronnen van overheidsdiensten en bedrijven in de haven bestudeerde, interviews afgenomen, observaties gedaan en politiedossiers ingezien.” Conclusie? Rotterdam kan het niet alleen oplossen. De landen waar de drugs vandaan komt en waar het geconsumeerd wordt, zijn onderdeel van het verhaal. “Niet al die cocaïne die de Rotterdamse haven binnenkomt, wordt immers in de Nederlandse partyscene of op de Zuidas gesnoven.”

Aan de hand van een schema legt ze uit welke belangrijke spelers de haven kent om drugssmokkel tegen te gaan. “Belangrijk is het HARC team: Hit and Run Cargo team bestaande uit zeehavenpolitie, FIOD, douane en een vaste officier van justitie, met specifieke expertise van de smokkelnetwerken.”

Bisschop vertelt voor welke uitdagingen de haven staat in de aanpak van drugssmokkel. Bijvoorbeeld de focus op import terwijl Nederland zelf ook drugs produceert. “Die export is niet in beeld.” En corruptie: “Uit onderzoek werd duidelijk dat criminele netwerken ingebed zijn in de beroepsstructuren van de haven.”

Bekijk het minicollege voor haar uitleg over de kwetsbaarheden van de haven en de oplossingen tegen drugssmokkel.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures