Ga naar de inhoud

Minicollege: Is de Rotterdamse haven opgewassen tegen drugssmokkel? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind november melde Aboutaleb dat dit jaar een recordvangst van 28.000 kilo cocaïne onderschept is. Drugssmokkel in de Rotterdamse haven staat hoog op de politieke agenda. Vers Beton vroeg aan criminoloog Lieselot Bisschop: is de Rotterdamse haven wel opgewassen tegen drugssmokkel? Ja en nee, stelt zij. Bekijk het minicollege!

beeld: www.youtube.com

In opdracht van gemeente, politie, OM, en douane onderzocht Bisschop samen met vier andere wetenschappers van de Erasmus Universiteit de aanpak van drugscriminaliteit in de haven. “Anderhalf jaar hebben wij allerhande bronnen van overheidsdiensten en bedrijven in de haven bestudeerde, interviews afgenomen, observaties gedaan en politiedossiers ingezien.” Conclusie? Rotterdam kan het niet alleen oplossen. De landen waar de drugs vandaan komt en waar het geconsumeerd wordt, zijn onderdeel van het verhaal. “Niet al die cocaïne die de Rotterdamse haven binnenkomt, wordt immers in de Nederlandse partyscene of op de Zuidas gesnoven.”

Aan de hand van een schema legt ze uit welke belangrijke spelers de haven kent om drugssmokkel tegen te gaan. “Belangrijk is het HARC team: Hit and Run Cargo team bestaande uit zeehavenpolitie, FIOD, douane en een vaste officier van justitie, met specifieke expertise van de smokkelnetwerken.”

Bisschop vertelt voor welke uitdagingen de haven staat in de aanpak van drugssmokkel. Bijvoorbeeld de focus op import terwijl Nederland zelf ook drugs produceert. “Die export is niet in beeld.” En corruptie: “Uit onderzoek werd duidelijk dat criminele netwerken ingebed zijn in de beroepsstructuren van de haven.”

Bekijk het minicollege voor haar uitleg over de kwetsbaarheden van de haven en de oplossingen tegen drugssmokkel.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam