Ga naar de inhoud

Nieuwe architectuurnota: een impuls voor de sector maar wat is het nut voor Rotterdammers? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vandaag presenteert de gemeente de nieuwe Architectuurnota met de naam (tromgeroffel…) ‘Rotterdam Architectuurstad – met ontwerpkracht bouwen aan Rotterdam’. Teun van den Ende bespreekt wat er in de nota staat – en wat er niet in staat.

Vers Beton – Remon Mulder – Architectuurnota
beeld: Rémon Mulder

Rotterdam hééft een dikke vette status op architectuurgebied en dat mag een gemeentelijke Architectuurnota best benadrukken. De vraag is natuurlijk wat er in staat. Ik loop hieronder door de vijf hoofdstukken van de 30 pagina tellende tekst – maar eerst even terug in de tijd.

Want wat is dat eigenlijk, architectuurbeleid? De voorganger van deze nieuwe Architectuurnota stamt uit 2010, en werd vergezeld door de uitreiking van de eerste Rotterdam Architectuurprijs. De hausse van 25 jaar stimuleringsbeleid voor architectuur, grote architectuurprojecten en bakken met geld, was toen in 2010 pijnlijk ten einde gekomen door de financiële en vastgoedcrisis. Veel Rotterdamse bureaus sneuvelden. En degenen die het hoofd wel boven water hielden, gingen mee in de al ingezette internationalisering. Tot overmaat van ramp draaide Halbe Zijlstra met zijn cultuurbezuinigingen het NAi de nek om, dat sinds de opening in 1993 de status van Rotterdam als architectuur(hoofd)stad had bevestigd.

Het architectuurbeleid van Rotterdam is een prima manier om na deze zware jaren opnieuw investeringen in architectuur te legitimeren. Er zijn ook voldoende urgente maatschappelijke opgaven waar ontwerpers een bijdrage aan kunnen leveren. Tegelijkertijd hebben de politiek (Woonvisie, 2016) en de economie (grote investeringen vanuit de vastgoedmarkt) de omstandigheden voor architectuur behoorlijk gewijzigd. Ook de kennisontwikkeling in de architectuur en stedenbouw heeft in tien jaar niet stilgestaan.

Met de komst van een nieuwe Architectuurnota is er niet opeens veel geld en er staan ook niet direct legers ambtenaren klaar om de gestelde doelen uit te voeren. Toch kan deze nota dienen om partijen in de stad aan te spreken op hun ambitie en om te verbinden. Hoe ziet het beleid eruit en op welke manieren wil de gemeente het belang van architectuur te onderstrepen?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam