Ga naar de inhoud

Ontdekkingstocht door nachtelijk Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Morgen, 21 december, is de langste nacht van het jaar. We associëren de nacht met duisternis, maar is het in Rotterdam ooit écht donker? Een groep avonturiers trok from dusk till dawn dwars door Rotterdam en schetste een beeld van de nachtelijke stad.

Vers Beton_Laurie Hermans_nachtwandeling
beeld: Laurie Hermans

Precies 136 jaar geleden, op 24 december 1883, richtte de Russische uitvinder Achilles de Khotinsky op het Noordereiland de eerste gloeilampenfabriek van Nederland op. De productiecapaciteit bedroeg 300 lampen per dag. Vanaf dat moment kon de stad ’s nachts aangelicht worden door een schakelaar over te halen. Inmiddels is niet alleen de stad maar ook de omgeving van Rotterdam permanent verlicht. Denk aan de eeuwig brandende vlammen van de petrochemie in de Botlek, de oranjeachtige gloed van de kassen rondom Bleiswijk en Bergschenhoek of de gigantische led-schermen langs de snelweg.

Hoe zou het Rotterdam van De Khotinsky hebben aangevoeld? En wat levert de aanblik van de verlichte nachtstad eigenlijk op? Deze vragen waren de aanleiding voor een ontdekkingstocht van de west- naar de oostgrens van Rotterdam. Een gezelschap van vijftien ontwerpers, historici, fotografen, ecologen en schrijvers wilde erachter te komen hoe het evenwicht tussen duisternis en licht anno 2019 zit.

De start – met een avondontbijt – vond plaats in de schemering bij flatgebouw ‘De Grens’ op de gemeentegrens met Schiedam aan de Rotterdamsedijk. Twaalf uur later werd het ochtenddiner opgediend op metrostation Schenkel in Prins Alexander. De verschillende sferen daar tussenin vormden samen nachtelijk Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam