Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton_Laurie Hermans_nachtwandeling
Beeld door: beeld: Laurie Hermans

Precies 136 jaar geleden, op 24 december 1883, richtte de Russische uitvinder Achilles de Khotinsky op het Noordereiland de eerste gloeilampenfabriek van Nederland op. De productiecapaciteit bedroeg 300 lampen per dag. Vanaf dat moment kon de stad ’s nachts aangelicht worden door een schakelaar over te halen. Inmiddels is niet alleen de stad maar ook de omgeving van Rotterdam permanent verlicht. Denk aan de eeuwig brandende vlammen van de petrochemie in de Botlek, de oranjeachtige gloed van de kassen rondom Bleiswijk en Bergschenhoek of de gigantische led-schermen langs de snelweg.

Hoe zou het Rotterdam van De Khotinsky hebben aangevoeld? En wat levert de aanblik van de verlichte nachtstad eigenlijk op? Deze vragen waren de aanleiding voor een ontdekkingstocht van de west- naar de oostgrens van Rotterdam. Een gezelschap van vijftien ontwerpers, historici, fotografen, ecologen en schrijvers wilde erachter te komen hoe het evenwicht tussen duisternis en licht anno 2019 zit.

De start – met een avondontbijt – vond plaats in de schemering bij flatgebouw ‘De Grens’ op de gemeentegrens met Schiedam aan de Rotterdamsedijk. Twaalf uur later werd het ochtenddiner opgediend op metrostation Schenkel in Prins Alexander. De verschillende sferen daar tussenin vormden samen nachtelijk Rotterdam.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

f97ff15b-20b4-4381-a936-468dada6d863

Laurie Hermans

Laurie Hermans is antropoloog. Verwondert en onderzoekt alledaagse en bijzondere zaken. Woont sinds 2015 in Rotterdam.

Profiel-pagina
Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina