Ga naar de inhoud

Balanceren tijdens publieksavond over Rotterdams koloniale en slavernijverleden — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

“Meepraten over de bezwaren en verwachtingen” rondom het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van de stad, dat konden Rotterdammers op 15 november in het Wereldmuseum. Maar de avond toonde vooral hoezeer de verschillende partijen balanceren rondom een zo gevoelig en gepolitiseerd onderzoek, concludeert Marianne Klerk die het onderzoek volgt voor Vers Beton.

Wereldmuseum-RCMC–15-11-2019–BY-KIRSTENVANSANTEN-58
Moderator en historicus Wim Manuhutu beeld: Kirsten van Santen

Ongeveer 155 bezoekers kwamen af op de uitnodiging om mee te praten over het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Veelal professionals, maar ook actievoerders en mensen die zich op persoonlijke titel met het onderwerp bezighouden. ‘Het onderzoeksproject is niet zonder kritiek ontvangen’, zo valt te lezen in de uitnodiging voor de publieksbijeenkomst. De kritiek varieerde: van ‘een dergelijke onderzoeksopzet laat te veel ruimte voor het vervallen in een subjectief en anekdotisch relaas’ vanuit de VVD, tot ‘de uitnodiging tot samenwerking is er een waarin zogezegd het feestje al bepaald is, en het er vooral gaat om op hun maat te blijven dansen’ aldus kennisplatform Counter/Narratives in een opiniestuk op Vers Beton.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures