Ga naar de inhoud

Balanceren tijdens publieksavond over Rotterdams koloniale en slavernijverleden — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

“Meepraten over de bezwaren en verwachtingen” rondom het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van de stad, dat konden Rotterdammers op 15 november in het Wereldmuseum. Maar de avond toonde vooral hoezeer de verschillende partijen balanceren rondom een zo gevoelig en gepolitiseerd onderzoek, concludeert Marianne Klerk die het onderzoek volgt voor Vers Beton.

Wereldmuseum-RCMC–15-11-2019–BY-KIRSTENVANSANTEN-58
Moderator en historicus Wim Manuhutu beeld: Kirsten van Santen

Ongeveer 155 bezoekers kwamen af op de uitnodiging om mee te praten over het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Veelal professionals, maar ook actievoerders en mensen die zich op persoonlijke titel met het onderwerp bezighouden. ‘Het onderzoeksproject is niet zonder kritiek ontvangen’, zo valt te lezen in de uitnodiging voor de publieksbijeenkomst. De kritiek varieerde: van ‘een dergelijke onderzoeksopzet laat te veel ruimte voor het vervallen in een subjectief en anekdotisch relaas’ vanuit de VVD, tot ‘de uitnodiging tot samenwerking is er een waarin zogezegd het feestje al bepaald is, en het er vooral gaat om op hun maat te blijven dansen’ aldus kennisplatform Counter/Narratives in een opiniestuk op Vers Beton.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam