Ga naar de inhoud

Rijksadviseur: Rotterdam, kijk breder dan de toren hoog is — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een nieuwe visie op hoogbouw is goed, maar wat we écht nodig hebben is een visie op middelhoge bouw. Dat is de stellige overtuiging van Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. “De regel zou moeten zijn: bouw middelhoog, tenzij je voldoende geld en ambitie hebt voor een echt goed, hoog gebouw.”

VersBeton_Daan_001_Anne-Claire-Lans
beeld: Anne-Claire Lans

Liefhebbers van Rotterdamse torens kunnen hun hart ophalen met de Hoogbouwvisie die het stadsbestuur dit najaar publiceerde. Tot 250 meter mogen we nu de lucht in, op méér plekken, en er zijn nu strikte regels voor de bijdrage van het gebouw aan de wijk. Ook architect en stedenbouwkundige Daan Zandbelt (1975) is positief over die visie, benadrukt hij direct. De Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving en partner bij architectenbureau De Zwarte Hond is al jaren een bekende voice of reason over hoogbouw. Dus hij wil in het gesprek maar meteen duidelijk maken dat hij niet mordicus tegen is. 

Zandbelt is blij met de Hoogbouwvisie omdat daarmee fouten uit het verleden voorkomen kunnen worden. “We hebben een lange traditie van hoogbouw die niet goed in de stad staat: geen aansluiting op de plint, veel valwinden op de begane grond.” Een goed voorbeeld daarvan vind je volgens hem onderaan de Erasmusbrug. “Daar staat een sociale-woningtoren die je vermoedelijk nooit is opgevallen. Anoniem, onduidelijke entree, trespa op de gevel. Die voegt weinig toe aan Rotterdam. En dat aan het meest prominente kruispunt van de stad!” 

Hij is dus te spreken over de vele eisen die de hoogbouwvisie stelt aan nieuwe torens. Zo moeten ze voortaan onderdeel uitmaken van een bouwblok (en niet moederziel alleen staan, zoals De Maastoren), zorgen voor een goed klimaat rondom het object (en niet voor bijvoorbeeld onmogelijke valwinden, zoals bij First Rotterdam), aansluiten op het ov, en anonimiteit voorkomen (zodat je niet met de auto naar binnen rijdt, de lift pakt en ongezien een appartement in kunt verdwijnen, om criminele praktijken tegen te gaan).

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Het Rotterdamse gemeentebestuur en haar stedenbouwkundige dienst is blijkens haar stedelijk beleid gefascinneerd , welhaast obesessief, door hoogbouw in de centrale stad. Dat maakt de sfeer op de begane grond van de stad er bepaald niet aangenamer op. De hoge gebouwen, hebben zoals rijksbouwmeester Daan Zandbelt betoogt, veel, teveel effecten op,hun interne en vooral ook externe omgeving. Extern geven zij veel slagschaduw en met hun wind- en tochtgaten veroorzaken zij een onaangename sfeer op de omgeving, vooral voor fietsers en voetgangers. Zijn dragen bepaald niiet bij het veraangenamen van de ” ambiance” in de stedelijke omgeving, zeker niet in de centrale stad. Vergroten zij dan wel de gewenste verdichting van het stedelijk milieu om dat tot een plezierige omgeving en sfeervoller te maken?
  Integendeel, het zijn door hun introverte karakter, juist ‘ atomiserende’ elelementen in de stad, die het gevoel van ontbrekende samenhang juist versterken. Zoals Zanbelt ook betoogt, het zou de stedelijke sfeer sterk verbeteren als middelhoogbouw ( 4-7 lagen) als belangrijkste principe wordt gebruikt in de verdichting van de centrale stad. Bij deze hoogte hebben de bewoners en gebruikers van het gebouw nog ” feeling” met de straat en omgekeerd hebben de voetgangers en fietsers ( de voornaamste gebruikers van de stad, en tegelijk de essentie daarvan) een meer humaan milieu om zich heen. De grote sociale betekenis van deze relatie – verbinding tussen gebouw en straat- wordt door de stedelijk isolerende hoogbouw teniet gedaan. De zo bijna frenetiek toegepaste hoogbouw geeft daarom geen sociaal-humane stad, maar een visueel- technocratische stad. Dat is dan ook precies waarom het centraal stedelijk gebied van Rotterdam nog niet, en bij vortzetting nooit niet, een aangename sfeer zal oproepen. Maar is hoogbouw dan niet verdichtend dan lagere bouwvormen? In het geheel niet. Tal van verkavelingsstuddies hebben uitgewezen dat middelhoogbouw de meest verdichtende vorm van stedenbouw is, en bovendien een vorm waarmee de stedelijke essentie van straten en pleinen het best kan worden gemaakt. Waarom Rotterdam dan toch zo stijf in de toepassing van hoge gebouwen staat. Ik vermoed dat het een nog lang nawerkend gevolg is van de wederopbouwfase, waarin besloten werd Rotterdam tot een moderne wereldstad te maken. Lijkend op de steden uit de nieuwe wereld en nieuw Azië, en zo ook in Nederland een nieuw stedelijk aanzien te verwerven. Maar tijden veranderen, en wij daarin. Rotterdam is geen New York en geen Dubai en zal dat ook niet worden. En , natuurlijk, ook de centrale kernen van Amsterdam, , Utrecht en Den Haag zijn buiten beeld. Maar een aangename en humane stedelijke sfeer zal nooit worden bereikt door het nog hoger maken van nog meer los staande gebouwen. Daartoe is nodig dat aangename straat en pleinvorming met middelhoge gebouwen, en dat in een gesloten bouwblokken, dé gebruikelijke vorm van inbouw en verdichting in het centrale stedelijke gebied gaat vormen. Dat geeft , als gezegd, contact tussen woning en straat, een aangename sfeer, minder tocht en windhoeken, en een humaner straatbeeld. Stop daarom met die hemelzoekende gebouwen en keer terug naar de straatgerichte woning- en kantoorbouw. Dan kan de verzameling losse bouwwerken, die Rotterdam heet,
  ( weer) de aangename stad Rotterdam worden met een prettige,stedelijke ambiance. Om het adagium van de fameuze architect Koolhaas weer op zijn voeten te zetten :
  ” Do not fuck the context”.

  Henk Licher

 • Ik voeg er nog aan toe, zoals ik schreef in NRC -Rotterdam van zaterdag 23 november dat in deze fanatieke hoogbouw-verdichtingsstrategie weinig aandacht bestaat voor de open ruimten in de stad, die bijdragen aan de sfeer en ambiance van de stad als geheel. Een ( niet fraai) voorbeeld hiervan is de ware jacht van een private bouw-en beheercombinatie om de zogeheten Parkstrook, koste wat kost, te bebouwen met een hoge ongeveer 800 meter (!) lange wand woningbouw ( minstens 30 meter) aan weerskanten van de Euromast. Deze groene zone vormt de overgang van het mooie Park tussen Maas en Westzeedijk aan de ene kant en de Parkhaven aan de andere kant. Geliefde plek voor vele Rotterdammers als uitloopgebied uit de drukke stedelijke verkeersroute en toegang tot de Maastunnel en de Maasoever. Maar liefst 700 woningen denken de Ontwikkelaar en de Gemeente hier te kunnen bouwen als bijdrage aan de grote woningvraag in Rotterdam. Die vraag is er, dat zal niemand willen ontkennen, maar het doet opnieuw de vraag rijzen wanneer Rotterdam ook deze “zachte” plekken in de stad gaat koesteren en haar toch al weinige monumenten en iconen zo massief wil verbergen achter staal, glas en steen. Zowel de Euromast, het Tunnelgebouw en het Park zijn bijzondere plaatsen in de stad, en niet voor niets aangewezen als Rijksmonument.
  Samen met een andere kijk op continuering van hoogbouw door heel de centrale stad verdienen ook deze groene en open ruimten een andere , nieuwe aanpak. Een mooie en leefbare stad bestaat niet alleen uit technische hemelzoekende hoogstanden, maar geeft ook de mensen de ruimte om de stad te beleven als een aangename afwisseling van versteende en groene ruimten, in een zekere harmonie tot elkaar ontwikkeld én in stand gehouden. Voor het programma van 18.000 woningen, dat Rotterdam zich gesteld heeft in één collegeperiode te realiseren in voornamelijk stedelijk gebied, dreigt de vijand te worden van de kwaliteit van de stad zelf, en dat kan toch niet de bedoeling zijn? er moet naarstig gezocht worden naar open plekken, en zelfs dat zoeken laat men nu over aan private ondernemingen. Bijna zoals in de 19e eeuw… Maak voor die grote te bouwen woningaantallen goed plannen in de open ruimten rondom de stad en behandel de centrale stad met wat meer zorg voor de aanwezige kwaliteiten.
  Ikzelf woon op de Mullerpier. Wandel er eens rond. Mooi, het uitzicht op Parkhaven, Jobshaven en de oeroude Maas. Maar voel ook eens de tochthoeken door de wanordelijke combinatie van hoogbouw en lage delen , met zijn tochtgaten in de tussenruimten. Zie de overdadige stenige openbare ruimte met een enkel schamel veldje met wat bomen. Is humane stedenbouw niet meer dan dit?

 • Eindelijk een visie, die inhoud heeft en goede argumenten.
  Voor het Wijnhaveneiland helaas te laat. Daar is de waan van de dag doorgeschoten met alle nadelen, die Daan Zandbelt opnoemt. Middelhoge bouw past bovendien veel beter bij de historische structuur van dit stadsdeel met bijzondere kwaliteiten, zoals de havens en niet te vergeten de Maas. De rivier wordt door de opdringerige hoogbouw helaas aan het zicht onttrokken. Een skyline is meer dan een decor. Er moeten ook mensen kunnen wonen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures