Ga naar de inhoud

Stadsverhaal: In de wolken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert elke drie maanden een fictief stadsverhaal op Vers Beton. Dit keer over een kleine rode cape in de dichte mist op de Van Brienenoordbrug, door Nikki van Manen. 

Vers Beton – Lisa van Vliet – Stadsverhaal Witers Guide
beeld: Lisa van Vliet

Zwijgend zitten beide broers naast elkaar, het lage brommende geluid van de motor een achtergrondgeluid bij hun film. Boris’ handen zijn klam, zijn vingers wit uitgeslagen door het knijpen in het stuur. Af en toe maakt hij een van zijn handen los en smeert het zweet, dat plakt aan zijn handpalmen, af aan zijn broek. Toby ziet het niet, die zit met zijn neus tegen het raam aan de bijrijderskant gedrukt, de riem snijdt in zijn hals. Boris’ ogen schieten van links naar rechts en bij iedere auto die hem inhaalt verstijft hij even. Het is drie uur ’s nachts, hij is zestien jaar oud. Hun ouders liggen thuis in bed te slapen. Zij rijden richting de brug. Naast hem laat Toby’s adem het raam beslaan. Eens in de zoveel tijd veegt zijn broertje de condens met de achterkant van zijn mouw weg en tuurt dan weer naar buiten.

Er valt daar niets te zien. De hele wereld lijkt zich op dit moment in een grote wolk te bevinden. Buiten de koplampen en een sporadische lantaarnpaal is de omgeving in duisternis gehuld. Voorwerpen in hun directe nabijheid lijken als geesten in een horrorfilm te verschijnen en binnen enkele seconden zich weer terug te trekken. De wereld is heel klein geworden. Perfecte omstandigheden.

De allereerste keer dat ze door zulke dichte mist reden zaten Boris, Toby en Keanu alleen met hun moeder in de auto. Ze moesten alle drie op de achterbank, terwijl Boris allang oud genoeg was om voorin te zitten. Mokkend zat hij naast zijn twee broertjes, die flauwe moppen aan het tappen waren. Keanu, zijn jongste broertje, was een paar dagen daarvoor zes geworden. Ze gingen op bezoek bij hun oma die in Kralingen woonde. Voor zijn verjaardag had hij een Supermancape gekregen, die hij voor de gelegenheid alvast had aangetrokken.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Stadsverhaal: De Bijenkorf

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft…

 • Stadsverhaal: Oesters

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer een…

 • Stadsverhaal: Rotterdam op Stelten

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijven…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures