Ga naar de inhoud

De cultuursector op de schop? Vijf vragen over de Rotterdamse Culturele Basis — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Acht grote Rotterdamse kunstinstellingen zijn nu al verzekerd van subsidie voor de periode 2021-2024: volgens de gemeente vormen zij samen namelijk de ‘culturele basis’ van de stad. Wat betekent dit voor de cultuursector in Rotterdam?

Vers Beton – Laura Liza – Cultuurplan
beeld: Laura Liza

Bij veel van de culturele instellingen in de stad wordt op dit moment driftig gewerkt aan documenten waarin hun plannen voor de komende jaren uitgebreid beschreven en onderbouwd worden. Er staat veel op het spel: dit jaar wordt namelijk weer besloten welke culturele organisaties terechtkomen in het zogenaamde Cultuurplan, en dus de komende vier jaar kunnen rekenen op een subsidie van de gemeente. Alle instellingen die hier kans op willen maken, moeten hun aanvraag uiterlijk op 31 januari indienen.

Afgelopen oktober werd een ingrijpende verandering in dit Cultuurplan aangekondigd: het invoeren van de Rotterdamse Culturele Basis (RCB), die gevormd wordt door acht grote Rotterdamse instellingen – de Doelen, Theater Rotterdam, Luxor Theater, Theater Zuidplein, Museum Boijmans Van Beuningen, het Maritiem Museum, de Kunsthal en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voor het eerst zijn deze acht instellingen nu al verzekerd van een subsidie voor de komende vier jaar; in totaal wordt ruim 42 miljoen euro per jaar over deze acht verdeeld.

Wat betekent dat voor de Rotterdamse cultuursector? Aan de hand van vijf vragen probeer ik dit te verduidelijken.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures