Ga naar de inhoud

Drie Rotterdamse gezinnen die uit hun huis gesloopt worden — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wat als je op een dag de brief krijgt dat jouw huurwoning gesloopt wordt? Deze drie gezinnen wonen in een huis dat de stad liever kwijt dan rijk is. Een portret van hun verbeten strijd tegen grootschalige afbraak en het huidige gemeentebeleid.

tweebossbuurt_01
Tweebosbuurt, Feijenoord. beeld: Frank Hanswijk

In 2016 werd de Woonvisie aangenomen en daarmee werd de sloop van 12.000 woningen in gang gezet. Nu zijn in een aantal Rotterdamse wijken de eerste gevolgen te zien, zoals in de Tweebosbuurt en het Oude Noorden. Ook in de Wielewaal, Charlois voeren Rotterdammers al jaren een verbeten strijd met hun verhuurder over de sloop van hun huis. Drie bewoners vertellen hun verhaal.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Teun, heel erg bedankt voor deze bijdrage. Ik hoop dat het ook wat doet aan de Coolsingel.

  Helaas ben ik er bij betrokken geweest dat de Woonvisie die nu onderweg is zo is als hij nu is. Ten tijde van het referendum heb ik samen met mijn partijgenoot Nils Berndsen mijn standpunt gevormd en, zoals deze in de raad is aangenomen, onderschreven. Helaas omdat één belangrijk punt niet wordt nagekomen; herplaatsing in de buurt of aanpalende wijken. Sterker nog, Ronald Schneider kun je terug zien op een video waarin hij dat nog eens heeft bevestigd. Maar niets daarvan komt nu uit zoals ook jij beschrijft.

  Huurders krijgen geen enkele steun bij herplaatsing en moeten het zelf maar uitzoeken. Dan mag je misschien een urgentieverklaring krijgen maar met het huidige quotum van 800 urgentie woningen zie er dan maar eens één te bemachtigen. Het aantal huurders dat nu gedwongen wordt te verhuizen overstijgt dit aantal ruim. En dan heb ik het nog niet over al die andere mensen/gezinnen die om een andere reden een urgentieverklaring hebben. Hoeveel zullen dat er in totaal zijn? Ik heb geen idee, maar duidelijk is wel dat met de huidige krapte op de woningmarkt veel van de gedwongen verhuizers de wanhoop nabij is! En dat doet een ‘sociaal’-liberaal als ik pijn aan mijn hart.

  Maar er is meer mis met het huidig beleid. De meeste raadsleden (ook Robin de Roon) hebben geen idee hoe de regels zijn rond ‘Gepast Toewijzen’ werken. Zolang zij maar het idee hebben dat er genoeg ‘sociale huurwoningen’ voor terugkomen is er voldaan aan de Woonvisie en de afspraken in het coalitieakkoord. Voor het gemak wordt er dan maar voorbij gegaan aan de minima die niet anders kunnen dan een woning te betrekken die niet boven de 602 euro ‘rekenhuur’ uitkomt. En hoeveel zijn er daarvan en hoeveel worden er daarvan bijgebouwd? Weer een extra barrière voor het kunnen vinden van een passende woning.

  Een verzoek van mij gericht aan de raad en de commissie bouwen en wonen tot het organiseren van een technische sessie met name gericht op dat ‘Gepast Toewijzen’ werd afgedaan met de mededeling dat de cie het te druk heeft met allerlei sessies. Hoe kun je nu als raadslid een gefundeerd standpunt innemen als je niet van de hoed en de rand weet?

  Enfin, mijn twee cent.

  Marcel Ramaker,
  Lid themagroep Werk & Inkomen D66 Rotterdam.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam