Ga naar de inhoud

Gyz La Rivière’s nieuwste film: een ode aan de liefde tussen stad en bewoner — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Liverpool, Napels, Marseille en Rotterdam; het zijn de eerste leden van een fictief post-Europees verbond van volkse, multiculturele steden, dat de hoofdrol speelt in de film van de Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière. Zijn film ‘New Neapolis’ gaat op vrijdag 24 januari op het IFFR in première.

Gyz_VersBeton_05_WEB_Willem de Kam
beeld: Willem de Kam

Rotterdam is vaak het onderwerp in het werk van La Rivière. Hij maakt films en boeken, maar ook neonlicht, readymades en andere vormen en media. Zijn eerdere film Rotterdam 2040 (uit 2013, en het gelijknamige boek uit 2010) was een manifest, waarin hij de stad oproept het eigen verleden niet te vergeten bij het maken van mooie plannen voor de toekomst. Hij bracht daarvoor een immense hoeveelheid archiefmateriaal bij elkaar, en liet zo op zijn eigen manier de geschiedenis van de stad zien.

Al één reactie — discussieer mee!

 • ‘Mega infographic in super tempo’ document van Gijz. De logische benadering van een alliantie van deze steden, met overeenkomsten en rauwe arbeiders pit zoals Rotterdammers herkennen, is bij benadering zeer waarschijnlijk te noemen. In gesprekken uit het verleden herinner ik nog de enorme drive die Gyz heeft om verhalen te spuien en op een hoog niveau te houden, in zowel feitelijke waarheid of fictie.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam