Ga naar de inhoud

Gyz La Rivière’s nieuwste film: een ode aan de liefde tussen stad en bewoner — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Liverpool, Napels, Marseille en Rotterdam; het zijn de eerste leden van een fictief post-Europees verbond van volkse, multiculturele steden, dat de hoofdrol speelt in de film van de Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière. Zijn film ‘New Neapolis’ gaat op vrijdag 24 januari op het IFFR in première.

Gyz_VersBeton_05_WEB_Willem de Kam
beeld: Willem de Kam

Rotterdam is vaak het onderwerp in het werk van La Rivière. Hij maakt films en boeken, maar ook neonlicht, readymades en andere vormen en media. Zijn eerdere film Rotterdam 2040 (uit 2013, en het gelijknamige boek uit 2010) was een manifest, waarin hij de stad oproept het eigen verleden niet te vergeten bij het maken van mooie plannen voor de toekomst. Hij bracht daarvoor een immense hoeveelheid archiefmateriaal bij elkaar, en liet zo op zijn eigen manier de geschiedenis van de stad zien.

Al één reactie — discussieer mee!

 • ‘Mega infographic in super tempo’ document van Gijz. De logische benadering van een alliantie van deze steden, met overeenkomsten en rauwe arbeiders pit zoals Rotterdammers herkennen, is bij benadering zeer waarschijnlijk te noemen. In gesprekken uit het verleden herinner ik nog de enorme drive die Gyz heeft om verhalen te spuien en op een hoog niveau te houden, in zowel feitelijke waarheid of fictie.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam