Ga naar de inhoud

De liefde van de Bruine rat

Geen dier heeft een groter imagoprobleem dan de bruine rat. Ja, nogal logisch, zul je denken. Ratten zijn immers gore beesten. Maar is dat wel terecht? Stadsecoloog André De Baerdemaeker denkt daar in deze column over na.

Vers Beton – Esther Lankhaar – Andere Rotterdammers – Rat 1
beeld: Esther Lankhaar
Sinds lange tijd is de bruine rat de trouwe volger van de mens. De hond heeft de titel van trouwste mensenvriend in de wacht gesleept, maar de rat heeft ons zoveel meer gegeven. Toch kijken we een rat zelden zo liefdevol in de ogen als we bij onze huishond doen. Natuurlijk, er zijn ratten die furore maken als gezelschapsdier. Mensen met een huisrat kunnen je als geen ander vertellen hoe intelligent, zorgzaam, gevoelig en vindingrijk de bruine rat in wezen is. Helaas hebben ongediertebestrijders daar geen boodschap aan. Met systematische onverschilligheid jagen zij grote aantallen kaalstaartige knaagdieren over de kling met klemmen, vallen en gif. De relatie mens-rat is een complexe relatie. Eén die model staat voor de schizofrene wijze waarop wij met de natuur omgaan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures