Ga naar de inhoud

Hoe krakers zorgen dat de Tweebosbuurt niet verandert in een spookbuurt — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De saamhorigheid in de Tweebosbuurt lijkt sterker dan ooit, onder huurders die achter zijn gebleven in de sloopwoningen van Vestia. Dat is mede door nieuwkomers die de leegstaande woningen kraken en bewonen. “Eindelijk heb ik weer buren in mijn pand.” Rechtszaken en ontruimingen vormen de keerzijde. 

VersBeton_Tweebosbuurt_SylvanaLansu (9)
beeld: Sylvana Lansu

Damian (26) opent de deur van de portiek van zijn woning aan de Riebeekstraat. “Op de onderste verdieping woont nog een van de oorspronkelijke bewoners”, vertelt de kraker, die liever niet met zijn hele naam genoemd wil worden, en niet herkenbaar op de foto wil. Hij loopt de stenen trap op, richting het appartement dat hij deelt met vier andere krakers. “Deze verdieping staat leeg, daaronder wonen studenten anti-kraak”, vertelt hij. En terwijl hij de deur van het bovenste appartement opent: “Hier woon ik, kom binnen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures