Ga naar de inhoud

Hoe kunstfestival New Radicalism me herinnerde aan de rijkdom van mijn Marokkaanse wortels — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het festival New Radicalism toont een staalkaart van frisse, stereotype-doorbrekende kunst uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de diaspora. Een feest der herkenning én een hoopvol verhaal, vindt Hasna El Maroudi, die zelf lange tijd worstelde met het op waarde schatten van haar Marokkaanse roots.

CK2A0506
beeld: Fleur Beerthuis

Wanneer ik denk aan mensen uit het MENA-gebied is mijn eerste associatie de arbeidsmigrant uit Marokko. Niet zo vreemd, aangezien mijn vader in de jaren zestig met dat doel de oversteek maakte van Rabat naar Rotterdam. Maar ik denk ook aan vluchtelingen uit Syrië, aan het Israël-Palestina conflict, aan Arabische kalligrafie en aan rijke oliesjeiks uit Saoedi-Arabië. Dat alles zogenaamd gelardeerd met een sausje van vrouwonvriendelijke onderdrukking. 

Mijn associaties met het gebied zijn niet bepaald positief en tamelijk algemeen. Ze vinden bovendien geen enkele basis in mijn eigen ervaringen, maar zijn het resultaat van beeldvorming en stereotyperingen. Die zijn zo hardnekkig, dat zelfs mijn eigen ondervindingen met mijn land van herkomst ze niet zonder meer kunnen doorbreken. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures