Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
CK2A0506
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Wanneer ik denk aan mensen uit het MENA-gebied1 is mijn eerste associatie de arbeidsmigrant uit Marokko. Niet zo vreemd, aangezien mijn vader in de jaren zestig met dat doel de oversteek maakte van Rabat naar Rotterdam. Maar ik denk ook aan vluchtelingen uit Syrië, aan het Israël-Palestina conflict, aan Arabische kalligrafie en aan rijke oliesjeiks uit Saoedi-Arabië. Dat alles zogenaamd gelardeerd met een sausje van vrouwonvriendelijke onderdrukking. 

Mijn associaties met het gebied zijn niet bepaald positief en tamelijk algemeen. Ze vinden bovendien geen enkele basis in mijn eigen ervaringen, maar zijn het resultaat van beeldvorming en stereotyperingen. Die zijn zo hardnekkig, dat zelfs mijn eigen ondervindingen met mijn land van herkomst ze niet zonder meer kunnen doorbreken. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. MENA is een acroniem voor Middle East and North Africa. ↩︎
LILITH_HasnaClarice_byLailaCohen-4

Hasna El Maroudi

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt onder meer voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ze is presentator van de talkshows Vers Beton LIVE. 

[Foto: Laila Cohen]

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina