Ga naar de inhoud

Hoe speeltuinverenigingen zich (moeten) aanpassen aan de veranderende stad — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam kent 57 speeltuinverenigingen. Ooit opgericht om arbeiderskinderen een veilige plek te bieden om buiten te spelen. Maar de stad is veranderd. Lukt het deze verenigingen om zich opnieuw uit te vinden?  “De speeltuin is voor mensen een plek waar het oude Crooswijk nog een beetje mag bestaan”

Weena-057211Foto-JanVanDerPloeg
beeld: Jan van der Ploeg

Toen studenten Iris Duivenman, Saskia Braat en Bella Bluemink de opdracht kregen om hun afstudeeronderzoek te doen naar speeltuinverenigingen in Rotterdam, deden ze daar wat lacherig over. Was dit wel een volwassen onderwerp? Daar zijn ze wel op teruggekomen. Want de speeltuin, dat is de samenleving in het klein, vertellen ze nu.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam