Ga naar de inhoud

In Rotterdam wordt witte angst maar al te goed gehoord

Journalist Arjen van Veelen waarschuwt deze week op De Correspondent voor een diversiteitsdenken dat Rotterdam in de greep zou houden. We moeten ‘de witte angst’ voor diversiteit meer serieus nemen, vindt hij. Volgens Eeva Liukku gebeurt dat al meer dan genoeg.

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

‘Diversiteit is geworden wat het moest bestrijden’, kopt het meest recente stuk van ‘Correspondent Groot Rotterdam’ Arjen van Veelen op De Correspondent. Het artikel begint met een ergernis over het promotiefilmpje waarmee Rotterdam zich in de kijker speelde om het Eurovisie Songfestival binnen te halen. De video toont vooral jonge creatieve Rotterdammers en – volgens Van Veelen – bijna geen witte mensen. Het voelde voor hem als een te hip feestje waar hij als witte Rotterdammer niet welkom is.

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Pechtold heeft als minister van BZ de Rotterdamwet doorgevoerd.
  Het meest verontrustende aan dit stukje en vooral de reacties is de onverdraagzaamheid t.o.v. een andersdenkende die er uit spreekt. Boos en geschrokken over een andere mening en die mag eigenlijk geen podium krijgen!!! Lekker divers hoor.
  Het is overigens ergens mee nokken en niet ergens uit nokken.

 • En zo zijn we weer terug bij de heilige ‘wokeness’ criteria van hoeveel pigment, hoeveel piemel en hoeveel fantasievriendje heb je…?

  En natuurlijk dat eeuwige ‘podium’, dat is al helemaal een witte erfzonde. Monddood zal die dissident, dat leert hem wel een lesje.

 • Iedereen verdient een podium en niemand hoeft aangesproken te worden op zijn mening of schrijffouten. Daarmee ga je voorbij aan de inhoud

  Ik heb me ook even achter mijn oren gekrabt bij het lezen van het stuk van Arjen van Veelen. Het kwam voor zijn doen (en voor de Correspondent) wat heftig over, maar ik vind het mooi dat binnen dat platform dit soort geluiden gehoord mogen worden en ik denk ook dat het beeld dat van Veelen schetst vraagt om meer nuance bij de interpretatie ervan.

  Wat mij betreft beschrijft hij ook dat echte diversiteit geen baat heeft bij positieve discriminatie van afkomst, leeftijd en dat soort dingen in marketinguitingen. Daar sluit ik me bij aan. Echte diversiteit is blind voor dat soort zaken.

 • Op Vers Beton graag niemand uitsluiten! We hoeven het niet (direct) met elkaar eens te zijn, maar we kunnen wel iedereen die zich respectvol uit aan het woord laten en naar haar of hem luisteren.

 • Ik wil het onze lezers graag nog duidelijk maken dat onze hoofdredacteur Eeva niet uit haar zwangerschapsverlof kwam en deze opinie tikt omdat niemand hier haar mening deelt. Er zijn heel veel mensen op de redactie geschrokken en boos geworden op dit stuk van Arjen van Veelen.

  Waaronder ik.

  Ik ben heel blij dat dit stuk op De Correspondent Eeva dusdanig raakt dat ze met een kersvers baby’tje op schoot een ijzersterke, feitelijke opinie neerzet. Even in het openbaar: dankjewel Eeva.

  Als ik een opinie hierover had moeten schrijven was dit een emotioneel stuk vol krachttermen geworden. En die beeldvorming kan ík dan weer niet gebruiken.

  Arjen, als je dit leest: Jouw stuk is gewoon oneerlijk. Het is niet eerlijk, roep ik stampvoetend. En dat jij een podium krijgt, vind ik ook niet eerlijk. Dat jij ‘m nokt uit Rotterdam en pas terugkomt als het weer tof is (en dankzij wie is het tof, Arjen, enig idee?), en dan klaagt dat er geen plek is voor jou terwijl er zeeën van plek is. Dat jij zo kleinzerig bent en dat mensen dat oké vinden bij de Correspondent. Dat witte man-woede alweer zoveel ruimte krijgt terwijl zoveel mensen moeten vechten om gehoord te worden en zich zo hard moeten verdedigen, worden weggezet en weggehoond door ‘de norm’ – het is zo oneerlijk.

  Ach! Toch nog een emotionele en woeste reactie. Daar gaat de beeldvorming!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures