Ga naar de inhoud

Waarom Rotterdamse keukenlades letterlijk een goudmijn zijn — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse huishoudens gooiden 2.980 ton aan elektronische apparaten weg in 2015. Dit afval bevat waardevolle en dure metalen, maar het wordt vaak niet goed ingezameld. Manon Dillen zocht uit hoe deze goudmijn aan afgedankte mobieltjes en waterkokers beter benut kan worden.

Vers Beton – Alice Saey – Urban Mining
beeld: Alice Saey

Het is een koude, zonnige februarimiddag, maar op de zolderkamer in het Pompgebouw in de Esch werken vrijwilligers Hramani, Wim en Bhaman zich in het zweet. Hun werkplek staat vol gereedschap en elektrische apparaten. Van een oude stereo-installatie tot lampen en telefoons. De vrijwilligers werken voor het Repair Café. Hramani: “We krijgen heel veel koffieapparaten en waterkokers. Soms lekt de bak, maar werkt de warmtespiraal nog goed. Dan halen we die eruit en gebruiken we dat om een andere te repareren.”

Al één reactie — discussieer mee!

 • Voor mij totaal onbegrijpelijk dat de Retourette op de Nieuwe Binnenweg permanent gesloten is. Het voorzag in een grote behoefte om (o.a.) kapotte electronica in te kunnen leveren, zodat het zijn weg kon vinden voor recycling. Zo’n servicepunt hoort mijns inziens in elke wijk thuis.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam