Ga naar de inhoud

Waarom Rotterdamse keukenlades letterlijk een goudmijn zijn — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse huishoudens gooiden 2.980 ton aan elektronische apparaten weg in 2015. Dit afval bevat waardevolle en dure metalen, maar het wordt vaak niet goed ingezameld. Manon Dillen zocht uit hoe deze goudmijn aan afgedankte mobieltjes en waterkokers beter benut kan worden.

Vers Beton – Alice Saey – Urban Mining
beeld: Alice Saey

Het is een koude, zonnige februarimiddag, maar op de zolderkamer in het Pompgebouw in de Esch werken vrijwilligers Hramani, Wim en Bhaman zich in het zweet. Hun werkplek staat vol gereedschap en elektrische apparaten. Van een oude stereo-installatie tot lampen en telefoons. De vrijwilligers werken voor het Repair Café. Hramani: “We krijgen heel veel koffieapparaten en waterkokers. Soms lekt de bak, maar werkt de warmtespiraal nog goed. Dan halen we die eruit en gebruiken we dat om een andere te repareren.”

Al één reactie — discussieer mee!

 • Voor mij totaal onbegrijpelijk dat de Retourette op de Nieuwe Binnenweg permanent gesloten is. Het voorzag in een grote behoefte om (o.a.) kapotte electronica in te kunnen leveren, zodat het zijn weg kon vinden voor recycling. Zo’n servicepunt hoort mijns inziens in elke wijk thuis.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam