Ga naar de inhoud

Wat een postercampagne zegt over hoe we naar schulden kijken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Duizenden jonge Rotterdammers hebben flinke schulden. Hoe komt dat, wat doet dat met hen en wat kosten schulden ons als samenleving? In een drieluik gaat Adriaan de Jonge op zoek naar antwoorden. Deel 2: is er een verschuiving in het hardnekkige idee dat schulden ‘je eigen schuld’ zijn?

versbeton—matzwart—schulden-1-2
beeld: Matzwart

In de tram richting IJsselmonde, voorbij de Essalammoskee en de Kuip, zie ik posters met het gezicht van de 28-jarige dansleraar Donovan Felter erop. Op de poster grijpen vier dikke zwarte cijfers de aandacht: zes, één, zeven, acht. Ze vormen een bedrag van meer dan zesduizend euro. Met een min ervoor. De tekst bovenaan de poster: ‘Nieuwe sneakers of mijn zorgverzekering betalen?’

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Wethouders en ambtenaren krijgen meer macht omdat ze meer taken naar zich toegeschoven krijgen met de Omgevingswet. Maar wie controleert hen?

  Niet de collegepartijen, die maar één taak schijnen te hebben: volstrekt incapabele wethouders in het zadel houden. Ze lezen niets, ze discussiëren niet , maar zeggen apatisch “ja” tegen alles in de hoop de volgende keer ook meer dan 140.000 en auto met chauffeur te krijgen.
  Linkse democratie in de praktijk (één stem meer !)

 • Ik ben dan wel geen jonge Rotterdammer, maar heb me, als ‘arme’ Rotterdammer wel enorm geërgerd aan de posters. Alsof je, als je in de schulden zit, een keus zou moeten maken tussen nieuwe sneakers kopen of de zorgverzekering betalen! De keus komt vaker neer op: de zorgverzekering betalen óf de huur. Of: de zorgverzekering betalen óf eten kopen.

 • Er zijn natuurlijk heel vele redenen waarom iemand in de schulden komt.
  Om uit de schulden te blijven zou het ook helpen als men zich bewust is van de verleidingsprincipes van Cialdini. Vrij vertaald:
  1. Wederkerigheid: je geeft iets gratis weg waardoor de ander zich gedrongen voelt om iets terug te doen
  2. Iedereen wil consequent zijn: als je eenmaal ja hebt gezegd, wil je dat blijven doen
  3. Sociale bewijskracht, of er bij willen horen: ‘iedereen’ doet het. Dan kun jij toch niet achterblijven?
  4. Sympathie: je neemt eerder iets van iemand aan die vriendelijk is, mooi is, je complimenten geeft, op wie je wilt lijken
  5. Vertrouwen: je neemt sneller iets aan van iemand met autoriteit: experts, iemand die ‘onafhankelijk’ is, beoordelingen van ‘de meerderheid’
  6. Iets is schaars, of je doet jezelf tekort: ‘er zijn er nog maar 2’, ‘dit is je laatste kans’, ‘eigenlijk mag dit niet’, ‘alleen vandaag met 50% korting’, ‘dit kost je zoveel geld’.
  Verplicht lesstof op de middelbare school (of nog eerder)?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures