Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton_opinierubriek-04
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

1. Bestel online een boek, of een ander product van een Rotterdamse ondernemer. Niet iedereen heeft een bestelservice, maar stuur dan gewoon een berichtje. Je kunt ook iets bestellen dat je nog niet direct nodig hebt, simpelweg om te helpen.

2. Zorg dat je kleine ondernemers niet ziek maakt, want daar zijn ze vaak niet tegen verzekerd. Dus ook daarom: bestel online, of bel en laat iets bezorgen. 

3. Ben je gezond? Bied dan aan ondernemers die je kent, aan om te helpen. Veel winkels zullen een personeelstekort krijgen als hun werknemers ook zoveel mogelijk thuisblijven. “Misschien kun je bijvoorbeeld bijspringen met bestellingen aannemen, inpakken, een bezorging doen, of op de winkel passen. Niet iedereen durft te zeggen dat hij of zij hulp nodig heeft, dus bied het zelf aan!” tipt boekverkoper Christine Bosch. 

4. Muzikanten wiens optredens afgelast zijn, kun je toch supporten door een album of merchandise te kopen, en hun muziek te delen. Bij filmcomponist en dj Beau Zwart werden binnen één dag zes boekingen afgeblazen. “Dat geeft me wel meer tijd om de studio in te duiken. Wie weet kan ik komende tijd wat verdienen aan het uitbrengen van nieuwe tracks.” 

5.  Ook andere zzp’ers in de culturele sector kunnen zonder werk en dus zonder inkomen komen te zitten nu evenementen gecanceld worden. Sommigen van hen zetten daarom een actie op touw of plaatsen een Tikkie-betaalverzoek in hun profiel waarmee je een donatie kunt doen. Dj Ray Escobar: “Ik ben zelf van plan om dit weekend een livestream te hosten, dan kan iedereen die een clubnacht misloopt een feestje bouwen in zijn of haar woonkamer. Ik vraag er zelf geen geld voor, maar andere dj’s zouden hetzelfde kunnen doen en er een doneeroptie aan kunnen toevoegen.” Houd dus de social media van je mede-Rotterdammers in de gaten.

6. Bloggers en influencers kun je (een klein beetje) steunen door even naar hun website te gaan. Zij krijgen daar advertentie-inkomsten door. “Je gaat gewoon naar je favoriete site en leest een artikel, of niet, je hoeft er in principe alleen even te zijn. Het is misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen”, zo schrijft blogger Merel Wildschut.

7. Bestel een chocoladepaashaas, ook al heb je niets met Pasen. Bij chocolaterie De Bonte Koe zijn er bijvoorbeeld veel paasbestellingen van bedrijven geannuleerd. “Begrijpelijk, maar een drama voor ons”, vertelt Connor Klein, bedrijfsleider van De Bonte Koe. Zorg dat zij niet blijven zitten met producten waar al veel werk in is geïnvesteerd, je kunt van alles bestellen via de website.

8. Vraag niet massaal je geld terug als je het ook kunt missen. Literair cursuscentrum The Writer’s Guide ontvangt bijvoorbeeld afmeldingen en moet noodgedwongen workshops annuleren en verplaatsen. Oprichter Silvana Sodde: “Dat gaat in principe nog goed, maar als ook langlopende cursussen afgelast moeten worden, is dat wel een groot probleem.” Ze vraagt consumenten daarom om begrip te hebben voor kleine culturele instellingen en voor het verschuiven van workshops of evenementen. “Kijk bijvoorbeeld of je met je oude ticket op een nieuwe datum terecht kan. En ook al heb je er recht op: vraag je geld niet terug, het scheelt domweg ook administratief werk.” 

9. Als je naar de Albert Heijn kunt lopen om wc-papier en (houdbare) gemaksproducten in te slaan, kan je ook net zo goed salades, quiches en zoete zaken bij een kleine ondernemer meenemen

10. Heb je een reservering voor een high tea, lunch of diner? Annuleer niet, maar bestel ‘m  to go. Je kunt ook vragen of je reservering om te zetten valt naar een cadeaubon, zodat de ondernemer in kwestie toch inkomsten heeft deze maand en je op een later moment weer langs kunt komen, tipt Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid

11. Veel restaurants zijn volgens de richtlijnen van het RIVM wel geopend: met om en om een tafel leeg, extra tussenruimte, extra hygiënemaatregelen en alleen pinbetalingen. Je kunt dus overwegen om je favoriete zaak juist een bezoek te brengen.

12. Werk je met zzp’ers die weer voor je aan de slag kunnen nadat de coronamaatregelen opgeschort zijn? Betaal nu alvast een gedeelte van de vergoeding voor hun toekomstige werkzaamheden. Spoken word-artiest, organisator en workshopdocent Elten Kiene: “De workshops die ik deze maand had moeten geven, zijn niet definitief geannuleerd, maar uitgesteld. Als zelfstandige makers dat soort klussen alvast voor de helft mogen factureren, kunnen ze de komende weken in elk geval hun hoofd boven water houden.”

13. Houd je de afgelopen dagen ook non-stop de (gratis) media in de gaten? Nieuws kan niet kosteloos worden gemaakt: journalistiek kost geld. Overweeg om de media die je veel leest, te steunen. Of: om supporter te worden van Vers Beton. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina
profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina
2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

Uitgever

Hilde Westerink (1979) is uitgever en zakelijk leider van Vers Beton. Hilde kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Haar eerste publicatie ooit was een zine: Riot Grrrl Europe #1.
[email protected]

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Arjen van der Straaten
    Arjen van der Straaten

    Hulde voor dit artikel. Het toont aan dat een crisis zoals dit een boost is voor de creativiteit.

    Zelf combineerde ik wat dingen die ik her en der las en dacht aan de mogelijkheid dat creatief Rotterdam en masse tijdelijk overstapt naar de oppasbusiness. Je helpt ouders, hebt een alternatieve inkomstenbron en kan je oppaskinderen inspireren (of ander gesteld besmetten) met je creativiteit.

    Sterkte en gezondheid aan allen

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.